2013

Remekül szerepeltek versenyzőink Indiában!
6. Goju-Kai Világbajnokság, India - 2013. december 12.-15.

A győztesek

Szerdán este érkezett meg Ferihegyre a Magyar Goju-Kai Karate Szövetség válogatottja a 6. Goju-Kai Világbajnokságról, amelyet december 12. és 15. között rendeztek az Indiai Mumbaiban. A versenyen 28 ország több mint 1000 versenyzője lépett tatamira, hogy megküzdjön a Világbajnoki címekért. 16 fős csapatunk remekül szerepelt.

December 11-én este az ünnepélyes megnyitón több csapat is bemutatót tartott és a szervezők külön kérésére mi is készültünk. Érdemes is volt, mert így már a verseny előtt is nagy sikert arattunk. Az est hátra levő részében mindenkitől áradtak a gratulációk hozzánk. (A Világbajnokság fotóit itt találod!)

A VB alaphangját már az első napon Varga Fruzsina adta meg, aki a -61kg kumite döntőig iráni, dél-afrikai és srilankai versenyzőket győzött le. A döntőben a dél afrikai Warda-nak egy pillanatra sem kegyelmezett és magabiztosan 5:0 arányba nyert, így megszületett első Világbajnokunk.

Másnap a fiúk ott folytatták, ahol a Fruzsina abbahagyta. Először Molnár Dániel a -84kg kumitében még a rendes mérkőzésidő lejárata előtt egymás után győzte le brazil, dél afrikai, amerikai és chilei ellenfeleit, így került a döntőbe, ahol a japán Kichi Ito várta. A japán fiú kétségbeesetten próbálta hárítani Dani támadásait, fogott, dulakodott, menekült, aminek az lett a vége, hogy szabálytalankodásokért leléptették, ezzel megvolt a második aranyérmünk.

Hidasi Tibor sem akart lemaradni az aranyéremről a -75kg kategóriában és ő is sorban simán győzte le ellenfeleit. A döntőbe jutásért a japán Ryo Takewaza ellen sokáig a japánnak állt a zászló, 4:3 vezetett, amikor Tibornak sikerült egy bravúros dobást befejezni érvényes technikával, így végül 6:4 arányba nyert és döntőbe jutott. Iráni ellenfele ugyan mindent megpróbált, de az aranyérem már egy pillanatra sem forgott veszélyben. Tibor 8:2 nyert és meglett a 3. aranyérem.

Sánta Péter a -67kg-ban is magabiztosan vette az akadályokat, két indiai és egy nepáli versenyző legyőzése után a döntőbe jutásért a VB egyik legizgalmasabb meccsén kikapott a japán Yoshihiro Sudától. Vígaszágon viszont esélyt sem adott a thai Parnuchitnak, idő előtt 10:2 arányban nyert, és bronzérmes lett.

Következtek a csapat küzdelmek. Mindkét csapatunk feltüzelve esett neki ellenfelének. A lányok első fordulóban a dél-afrikaiakkal kezdtek. Varga Fruzsina és Vajda Lilien nyertek 4:3 ill. 7:1 arányban, így Mészáros Cintiának már nem is kellett küzdenie. A második menetben az irániak következtek. Fruzsina 9:5 és Lili ismét 7:1 arányba nyertek. A döntőre a japánokat legyőző svájciak ellen már megváltoztattuk a sorrendet. Most Cintia kezdett és 8:1-re győzött. Másodikként induló Fruzsi megszerezte a vezetést, amit biztonságra törekedve meg is tartott, így meglett a csapat aranyérem is.

A fiúknak már sokkal nehezebb dolguk volt. Az irániakkal kezdtek, méghozzá nagyon jól. Molnár Dani simán 8:0-ra nyert. Hidasi Tibor nagy csatában végül 7:6-ra legyőzte az ellenfelét, de a bokája lesérült. Másodiknak jöttek a brazilok. Dani ismét gyorsan elintézte a mérkőzést - 9:0-ra nyert. Sánta Péter is jól küzdött és ő is magas arányba nyert 8:1-re. Döntőbe jutásért az indonéz csapat ellen Dani a szokásos 8:0 arányú győzelemmel kezdett és a Peti is simán 3:1-re nyert. Következett a döntő a japánok ellen. Dani összekerült ugyan azzal a fiúval, akit már egyszer legyőzött. Meglepetésre a japán megszerezte a vezetést, de ez volt az utolsó pozitív élménye, mert Dani beindult és 9:1-ig meg sem állt. Peti szintén azzal fiúval küzdött, akivel már találkozott a súlycsoportjában. Egy kemény mérkőzésen, ahol a bírók Petinek nem adtak meg semmit, viszont a japánnak még a nem létező technikákat is, a japán nyert. Minden Tiboron múlott. „Enyhe” bírói segédlettel, nagyon változatos meccsen végül a japán versenyző nyert 6:5-re, így végül nekünk „csak” az ezüstérem jutott a férfi csapat küzdelemben.

Harmadik nap volt a gyerek nap, és itt is remekül szerepeltünk. A nem túl sikeres kata-bemutatkozás után jöttek viszont a remek kumite eredmények. Rögtön az első versenyzőnk Miheller András a 10 éves gyerek -34kg versenyszámban 3 elsöprő küzdelem után simán nyerte a döntőt is, így a legfiatalabb világbajnok vált belőle.

Pintér Dániel a 12 évesek között a -45kg súlycsoportban nehéz kezdés után simán nyerte az elődöntőt. A döntőben iráni ellenfelének nem sok esélyt adott és 6:0 arányban, időn belül fejezte be a mérkőzést, így ő is világbajnok lett.

Szőllősi Patrik a 11 éves -40kg-ban már nehezebb diónak tűnt. A fiatal versenyző szavait idézem: „nem jönnek ma a technikák.” Mégis sikerült a döntőig eljutni. Ott sajnos alulmaradt iráni ellenfelével szemben, de a második helyezés is gyönyörű eredmény élete első világbajnokságán.

Végh Dorina a 13 évesek között a -50kg-ban izgalmas meccsek után saját edzőtársával Miheller Zsófiával küzdhetett meg. Rendkívüli büszkeséggel töltött el, hogy az egyik világbajnoki döntő mindkét versenyzője magyar, és egy klubból való. Dorinának sikerült 1 pontot szereznie Zsófival szemben, így ő lehetett a világbajnok.

A verseny negyedik napjára is maradtak még versenyzőink érmes reményekkel. Először a fiúk léptek a küzdőtérre. Kandev Angel a kadet -70kg kategóriában először dél-afrikai, majd indiai ellenfelét győzte le simán. A lendület sajnos megszakadt a döntőben, hiszen rendkívül fordulatos meccsen 16:11 arányban maradt alul dél-afrikai ellenfelével szemben, így ezüstérmes lett.

Horváth Krisztián a junior -68kg kategóriában szintén nem mondhatta magáénak élete egyik legfontosabb napját. Nagyon nehezen jöttek a technikák, mégis egészen a döntőig menetelt, ahol viszont alulmaradt iráni ellenfelével szemben, így ő is „csak” a dobogó 2. fokára állhatott.

Vajda Lilien a junior lányok -53kg kategóriájában nagyon magabiztosan versenyzett és az ellenfelei egy pontot sem tudtak szerezni rajta. Az első dél afrikai ellenfelét 6:0 győzte le. A második, szintén dél afrikai lány küzdőszellemét határozottan lerombolta egy korai gyomorütés, amely után sokáig kellet ápolni. A „figyelmeztetésnek” meglett a hatása, végül 8:0 lett a végeredmény a javunkra. A döntőben az iráni Mashid Heidar először veszélyes ellenfélnek tűnt, mert előző mérkőzésein nagyon jól tudta használni a lábait. Itt is megpróbálta, de Lili nagyon odafigyelt, rendre beelőzte és végül simán 5:-ra nyert.

Az utolsó versenybe levőnk Tóth Viktória a kadet -54kg-ban versenyzett és nagyon jól ébredt. 4 sikeres küzdelem után a döntőben találta magát. Viki türelmesen várta döntőjét, mert különböző programok szakították félbe a verseny folyamatát, de amikor teljesíteni kellett, akkor odatette magát és pontot tett ennek a világbajnokságnak a végére, hiszen simán, 10:2-es arányban legyőzte dél-afrikai ellenfelét és megszerezte csapatunk 9. aranyérmét.

Sok gyereknek ez volt az első világbajnoksága, a küzdőtéren mégis higgadtan és magabiztosan viselkedtek!
A csapatunk összesen 9 aranyérmet, 5 ezüstérmet és 1 bronzérmet szerzett, ami remek eredmény.

Ezúton is szeretném megköszönni az Emberi Erőforrások Minisztériuma Sportért Felelős Államtitkárságnak, és személyesen Dr. Simicskó István Államtitkár Úrnak, hogy anyagilag támogatta kiutazásunkat az Indiai VB-re!

Összefoglaló videó a világbajnokságról, benne csapatunk bemutatójával (Kattintásra külön ablakban nyílik)

Néhány észrevétel az Indiai útról.
Hosszú repülő út után, másfél óra késéssel érkeztünk meg végre Mumbaiba. Többszörös, teljesen értelmetlen ellenőrzés után kijutottunk végre a repülőtérről és megcsapott minket a hajnali meleg meg a furcsa illatok. Hosszabb időbe telt, míg megtaláltuk a ránk várakozó, viszont nagyon jól elbújó sofőrt. Elindultunk a buszunkhoz, amikor körbe álltak minket a kolduló tizenéves anyukák, karjukon gyerekeikkel. A buszt meglátva nem hittünk a szemünknek, és nem is bíztunk abban, hogy ez csotrogány el fog tudni egyáltalán indulni. Amikor mégis elindult, a vezető szinte ráfeküdt a dudára, és belementünk a szinte hihetetlen forgalomba, ahol a 3 sávos úton 5-6 sáv is kialakul a szinte szüntelen dudálás közben. Később is többször halálfélelmünk volt a közlekedési eszközökön és mindvégig próbáltuk megfejteni, hogy milyen logika szerint működik is itt tulajdonképpen a közlekedés, de nem tudtuk rájönni. Mint ahogyan arra sem, hogy milyen logika szerint kezelik a piros lámpát. Van, amikor gázt adnak, van amikor lassítanak és előfordult olyan is, hogy megállnak. Forgalmat irányító rendőrt csak egyszer-kétszer láttunk, és mégis valahogy működik az egész, de szigorúan csak dudával. Rengeteg emberen, teheneken és más élőlényeken átvergődve végre megérkeztünk szállásunkhoz, melynek környékén több ezer ember ácsorgott, ült, vagy fetrengett a porban. Elégé megszeppentük és többen le sem akartak szállni a buszról. Aztán elmagyarázták nekünk, hogy belecsöppentünk Mumbai Moszkva terének közepébe, azaz a helyi emberpiacba, ahol minden nap reggel fél tízig lehet munkást bérelni. Fél tíz után már csak a „megszokott” utcai folklór maradt.

Még aznap mérlegeltünk, regisztráltunk és részt vettünk az ünnepélyes megnyitón. Ez úgy-ahogy, egy kis csúszással ugyan, de végbement. A sportcsarnok, ahol zajlottak az események, még ugyan csak félig kész, de a klíma már tökéletesen működött és szinte megfagytunk. A csarnok legnagyobb pozitívumai voltak a székek, sőt inkább kihúzható fotelek, amelyek hihetetlenül kényelmesek voltak. Hogy lesznek még bajok, az már a megnyitó alatt kiderült, ugyanis elmentem a sorsolásokért és megtudtam, hogy még nincsenek készen. Másnapra, a verseny első napjára ugyan elkészültek, viszont kiderült, hogy a sorsolási program nem képes úgy sorsolni, hogy az egy országból érkezők ne kerüljenek össze már rögtön az elején. Így aztán következtek az improvizációk: kézi sorsolás, más program keresése stb. Így a verseny nem több, mint öt órás csúszással kezdődött. Ezen minden európai kiborult, viszont a helybelieknek és a környékbelieknek úgy istenigazából fel sem tűnt. Számomra meglepetés volt az is, hogy a felnőtt kategóriákban több induló volt, mint a gyerek korcsoportokban. A fiúk mindannyian 32 és 64 táblákról indultak, de még a lányoknál is mindenütt minimum 16 tábla volt. A versenyzői színvonal nagyon változóan alakult, mint ahogyan minden stílus-bajnokságon. Voltak igazán nagyon lelkes amatőrök, de azért akadtak ügyes versenyzők is, főleg a WKF kategóriákban.

A szervezésre jellemző volt az állandósult késés, furcsa megoldások, véletlenszerű érem átadások, hol a végén, hol menet közben, hol a verseny megkezdése előtt. Erre a mi női csapatunk is ráfázott, mert egyszer csak kitalálták, hogy a gyerek nap reggelén fogják átadni az érmeket, viszont nekünk elfelejtettek szólni erről... Ehhez az egészhez még párosultak a nagyon gyenge bírói teljesítmények, amelyekről soha sem tudhattuk, mikor profitálunk belőle és mikor fogunk ráfázni. Mind a kettőből akadt bőven.

Végülis szerencsésen befejeződött a VB egy rövid, de nagyon jó hangulatú sayonara partival. A következő VB 2017-ben Vancouverben kerül megrendezésre, és utána kivételesen nem 4, hanem 3 év múlva, 2020-ban, Japánban. A szervezők megpróbálják kihasználni azt, hogy abban az évben lesz Olimpia is Japánba, reméljük, hogy ez a nagy sportesemény a mi VB-nkre is jó kihatással lesz...

Végül szeretnék gratulálni minden érmesünknek és minden olyan résztvevőnek is, akinek most nem sikerült érmet szerezni, mert minden csapattagunk becsülettel küzdött. Remélem mindenki a megfelelő helyre teszi ezt az eredményt. Ez minden érmes számára igazán szép teljesítmény volt, de mindenkinek tudnia kell, hogy ez csak egy lépcsőfok a WKF éremhez vezető úton..

MINDEN GOJU-KAIOSNAK KELLEMES KARACSONYI ÜNNEPEKET, BOLDOG ÉS SIKEREKBEN GAZDAG ÚJ ÉVET KÍVÁNOK!

Shihan Rebicek Gerd

Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Tatami team kupa - Budaörsi sportcsarnok, 2013.11 23.
8 ország 760 induló

Nagyon jó eredményeket értek el a Központi edzőterem versenyzői ezen a hétvégi versenyen. Bár szereplésünk még messze nem volt tökéletes, a 4 induló végül 3 arany és 1 ezüstérmet szerzett. Ez a verseny volt egyben az utolsó előtti kvalifikációs verseny is a februári Portugál Európa Bajnokságra. Három versenyzőnk már itt megszerezte az indulási jogot és nyugodtan koncentrálhat a soron következő Indiai Goju-Kai VB-re illetve Portugáliára.

Eredményeink:
Aranyérem:
Vajda Lilien junior -53kg
Varga Fruzsina U21 -60kg - EB résztvevő
Hidasi Tibor U21 -78kg - EB résztvevő
Ezüstérem:
Molnár Dániel U21 +78kg - EB résztvevő

A versenyen indult a Budo Fight csapata is és két éremmel ők is hozzájárultak Szövetségünk jó szerepléséhez.
Budo Fight eredményei:
Aranyérem:
Kandev Angel kadet -70kg
Ezüstérem:
Perhács Erhárd 8-9 éves +40kg

Gratulálunk!
Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Kovács Margó Emlékverseny - Tomoni Kupa 2013
Meghívásos Utánpótlás Karate Bajnokság


Időpont: 2013. november 24. (vasárnap) 10:00 óra
Helyszín: Zrínyi Miklós Általános Iskola
Budapest, XVII. ker. Sisakos Sáska utca 3. (Pesti úton a Kucorgó térnél)

A verseny kiírása letölthető innen.
A nevezési lap petölthető innen.


szeparátor

Kadet, Junior U 21 VB — Gudalajara, Spanyolország 2013.07.-10.

Két versenyzőnk is sikeresen kvalifikálta magát a Spanyolországi VB-re. Reméltük, hogy sikerül újból érmet szereznünk, de sajnos ez most elmaradt.

Molnár Dániel U21 +78kg kategóriájának sorsolásánál kiderült, hogy már megint elkerült minket a szerencse. Az ő ágán nem kevesebb, mint 3 Európa bajnok és EB érmet nyerő versenyző szerepelt, ráadásul ott volt még a török és az iráni versenyző is. Dani az első körben simán 4:0-ra nyert a Norvég Opso ellen. A mérkőzés közben azonban ellenfele egy erős fejütéssel padlóra küldte őt és ez kihatott Dani további szereplésére is. Még nem teljesen tiszta fejjel indult következő ellenfele, egy nagyon erős testalkatú iráni versenyző ellen. A mérkőzés nem volt túl szép, nagyon sokszor birkózásba és dulakodásba torkollott: a versenyzők nem bírtak egymással és 0:0 állásnál végül bírói döntéssel az iráni Sanchooli jutott tovább. Ő viszont a következő fordulóban kikapott az aktuális Európa Bajnok Jakupitól, így Dani is kiesett.

A női -60kg-ban Varga Fruzsina egy andorrai versenyző ellen kezdett, méghozzá nagyon rosszul. Ellenfele megszerezte a vezetést 3:1-re és ezt nagyon sokáig tartani is tudta, ám mikor már csak néhány másodperc hiányzott a befejezésig, Fruzsina egy uramawashi geri rúgással átvette a vezetést és továbblépett a következő fordulóba. Itt is hátrányból kezdet a holland Oosterveen ellen, de szerencsére ezen a mérkőzésen nem kellett olyan sokat várni a fordulatra. Két sikeres dobással és ismét egy fejrúgással végül 9:3-ra nyert. A montenegrói Maksimovic ellen megismétlődött az előző két mérkőzés forgatókönyve, csak sajnos ránk nézve már rossz kimenetellel. A montenegrói lány megszerezte a vezetést és bár Fruzsinak sikerült korrigálni 2:1-re, nagy igyekezetében nem figyelt oda a védekezésre, így ellenfele tovább tudta növelni előnyét és végül 4:1-re nyert. A következő körben viszont bírói döntéssel kikapott egy Columbiai lánytól, így vele együtt Fruzsina is búcsúzott a VB-től.

Sajnos mindkét versenyzőnk alapvető hibákat követett el, amelyeket kisebb versenyeken még lehet korrigálni, de egy VB-n ezekért kemény árat kell fizetni. Remélem, mindketten tanultak a történtekből és a Portugál EB-n sokkal tovább kerülnek majd, s így ott lesznek az éremosztásnál is.

gerd Danival és Fruzsinával

szeparátor

Croopen Rijeka 2013.10.05. — 20 ország, több mint 1000 versenyző

Csapatunk ismét egy magas színvonalú versenyen vett részt és versenyzőink tovább növelték pontjaik számát a felnőtt és U21 Európa bajnokságokra Finnországba illetve Portugáliában. Néhány versenyzőn ugyan már mutatkoztak a fáradság jelei, ugyanis ez a verseny volt zsinórban a negyedik, de így is jól helytálltak a nagyon erős mezőnyben.

Eredményeink:
Aranyérem:
Mészáros Cintia felnőtt -50kg
Bronzérem:
Hidasi Tibor U21 -75kg
Molnár Dániel felnőtt -84kg
Varga Fruzsina felnőtt -61kg

Gratulálunk!

A következő egy hónapban a versenyzők „csak” heti 7 edzéssel készülnek az ősz nagy eseményeire, a Spanyolországi WKF VB-re és az Indiában megrendezésre kerülő Goju-Kai VB-re. Van még nagyon sok javítanivaló, de bízunk benne, hogy mindkét versenyen hozni fogják majd a csúcsformájukat.

Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Pilsen Grand Prix, 2013.09.30. — 21 ország, 800 versenyző

A Pilseni sportcsarnok felújítása miatt idén szinte egy tornateremben megrendezett verseny nagyon jó küzdelmeket hozott. A központi edzőterem versenyzői igazán kitettek magukért. Elszántan küzdöttek és végül szép eredményeket sikerült elérniük.

Eredményeink:
Aranyérem:
Varga Fruzsina U21 -60kg
Ezüstérem:
Vajda Lilien junior -53kg
Bronzérem:
Vajda Lilien junior -59kg
Mészáros Cintia felnőtt -55kg
Sánta Péter U21 -68kg
Molnár Dániel U21 +78kg

Budo Fight KK:
Ezüstérem:
Szőllősi Patrik 10-11 éves -42kg


szeparátor

Nagyvárad 2013

Bihor Open, Románia, Nagyvárad - 2013 szeptember 21.

Érdekes helyszínen rendezték a versenyt idén Nagyváradon: a Shopping city bevásárló központ első emeletén. Megérkezésünkkor először nagyon furcsának találtuk ezt, de rövidesen megszoktuk. A verseny minőségében és szervezésében is elmaradt az előző hetitől, de azért 7 ország több száz versenyzője lelkesedéssel próbálta pótolni a technikai hiányosságokat. Itt versenyzőink szinte csak aranyérmeket nyertek és rengeteg hibát is sikerült korrigálniuk. Az ideális teljesítménytől még így is nagyon távol vagyunk, de az első lépcsőfokon már túl vagyunk.

Eredményeink:
Aranyérem:
Vajda Lilien junior open
Mészáros Cintia felnőtt open
Hidasi Tibor felnőtt open
Férfi csapat: Hidasi, Molnár, Sánta
Női csapat: Mészáros, Vajda, Varga
Bronzérem:
Vajda Lilien U21 -53 kg
Molnár Dániel felnőtt open
Sánta Péter felnőtt open

Velünk tartott a Gankaku SE versenyzője is Czabajszky Evelin aki szintén aranyérmet nyert a kadet open karegóriában.

Gratulálunk és további kitartást kívánunk a következő versenyekhez!

szeparátor

Budapest Open, 2013 szeptember 14.–15.

Edzőtáborunk miatt ki kellet hagynunk a szokásos „bemelegítő” horvát versenyt, így a Budapest Open volt az első megmérettetésünk a 2013-2014-es szezonban. Nagyon hiányzott a horvát felvezető, versenyzőink még nem igazán tudták kihozni magukból a legjobbat.

A „nagyok” közül ugyan mindenki szerzett érmet, de nem olyat, amilyet vártunk és a teljesítmény is még nagyon sok kívánnivalót hagyott maga után. A 23 résztvevő ország igazán kiváló versenyzőket vonultatott fel, közel 800 résztvevő, két napon át küzdött az érmekért. Érdekes tapasztalatokat is szereztek versenyzőink, akik több napon át együtt edzhettek a hazánkban tartózkodó Chilei nemzeti válogatottal, amelynek tagja volt a 2010-es világbajnok David Dubo is.

a chilei csapattal

Eredményeink:
Ezüstérem:
Sánta Péter U 21 -68kg
Bronzérem:
Vajda Lilien junior -53kg
Mészáros Cintia U21 -53kg
Varga Fruzsina felnőtt -61kg
Hidasi Tibor U21 -78kg
Molnár Dániel U21 +78kg
Molnár Dániel felnőtt -84kg

A Budo Fight SE eredményei:
Aranyérem:
Szőllősi Patrik 10-11 éves -42kg
Bronzérem:
Miheller András 10-11 éves -36kg
Pintér Dániel 12-13 éves -45kg

Gratulálunk és tovább sikeres felkészülést kívánunk!

szeparátor

Nyári edzőtáborok

Igazán „sűrű” programjuk volt idén nyáron a szövetségünkhöz tartozó karatékáknak.

Rögtön a szünet elején a Takara SE tartotta edzőtáborát két csoportban, június 15. és 23. között, zömében gyerekek részére, Sempai Szathmáry Renáta vezetésével.

Ezt követte haladó nemzetközi edzőtáborunk Szolnokon, Rebicek Gerd Shihan irányításával. A táborban már szinte hagyományosan üdvözölhettük Shihan Furkó Kálmán kyokushinkai mestert, aki egy edzéstis tartott nekünk. Tanítványai segítségével megmutatta a kyokushin karate alapjait és néhány szituációs gyakorlatot.
Az edzőtábor fotóihoz katt ide!

Mint mindegyik tábort, ezt is övvizsga zárta, és hosszú idők óta most újból mindenki sikeresen vette az akadályokat. 3 vizsgázónak is sikerült megszereznie a Shodan fokozatot. Dobner Kamilla Gankaku SE, Fest Sára Központi edzőterem és Ferenczi Péter Budo Fight SE képviselői a legújabb feketeöveseink. A tábort természetesen egy fergeteges Sayonara party zárta.

Július 1. és 6. között rendeztük a „kezdő” edzőtábort, rekord létszámú résztvevővel. Közel 150 karatéka edzett napi háromszor Sensei Szabó János, Hegedűs Nikolett és Sempai Szabó Tünde, Zima István, Rácz Zoltán, Humpok Dávid vezetésével. Szombaton itt is övvizsga zárta az igazán mozgalmas és sikeres hetet a Velencei tó partján.

Hollandia

Alig telt el néhány nap és már újra útra is keltünk heten, hogy a hollandiai Staatskanaalban részt vegyünk a nagy nemzetközi edzőtáboron. 7 fős csapatunk: Shihan Rebicek Gerd, Sensei Szabó János, Hegedüs Nikolett és Sempai Szabó Tünde, Zima István, Dobner Kamilla és Hollósi László. Napi 2 x 2 órában tartott edzést Saiko Shihan Goshi Yamaguchi és Hanshi Shihan Ingo De Jong a több mint 200 résztvevőnek egész Európából. Az országok képviselőinek megbeszélésén eldőlt, hogy a jövő évi edzőtábor Németországban lesz, Karlsruhe városában, valamint hogy két év múlva a Goju-Kai EB-t az Angliai Pottersben rendezik meg. Szó volt a négy év múlva esedékes VB-ről is. Eddig a legvalószínűbb helyszínnek a Kanadai Vancouver ígérkezik. Hanshi Ingo De Jong ezen a gyűlésen prezentálta a meghívót a jövő évi első Shihan szemináriumra, amelyet Japánba fog rendezni az IKGA. Összehívják az összes szervezethez tartozó Shihant, hogy együtt edzenek Tokyóban és Naganóban.

India 2013

Augusztus 2-án kezdték el a felkészülést versenyzőink az őszi szezonra, amelynek két csúcspontja a spanyolországi WKF VB (Szövetségünkből két versenyző szerezte meg az indulási jogot: Varga Fruzsina U21 -60kg és Molnár Dániel U21 -78 kg) és az indiai Goju-Kai VB, ahol összesen 16 versenyzőnk fog indulni. Ezek a versenyzők augusztus utolsó hetét közös edzőtáborba töltötték Tatán, ahol napi három edzéssel lezárták az alapozó időszakot

Szeptemberben elkezdődik az őszi szezon is, és rögtön egy rangos versennyel: a Budapest Open-nel. Utána még több versenyen is részt veszünk, hogy csapatunk legjobb formáját tudja hozni majd a két versenyen.

szeparátor

Jubileumi ünnepséget tartottunk!

30 éves jubileum

Az ünnepen készült fotókhoz katt IDE!

Shihan Rebicek Gerd beszédéhez katt IDE!

Saiko SHihan Goshi Yamaguchi üdvözlő leveléhez katt IDE!

Hanshi Ingo De Jong, az I.K.G.A. európai Igazgatójának üdvözlő leveléhez katt IDE!

Mindenkinek köszönjük, aki eljött és velünk ünnepelt!szeparátor

30 éves a Goju-Kai Karate Do Magyarországon!

30 éves jubileum

Június 15.-én ünnepli Szövetségünk 30. évfordulóját annak, hogy elindult az első Goju-Kai csoport Magyarországon. E hosszú idő alatt több ezer ember fordult meg edzőtermeink valamelyikében és ismerkedett meg ezzel a csodálatos karate stílussal. Sokan megmaradtak a mai napig többé–kevésbé aktív „állapotban” de sajnos még többen abbahagyták a gyakorlást. Most itt az alkalom arra, hogy mindenki, aki valaha is megfordult nálunk eljöjjön egy-két órára és megünnepelje velünk ezt a kerek évfordulót!

Az ünnepséggel egybekötött bemutató időpontja: 2013.06.15. délután 16:00
Helyszín: Láng sportcsarnok - XIII. kerület, Rozsnyai utca 4.

Tervezett program:
16:00 - bevonulás
16:10 - ünnepélyes megnyitó: Shihan Rebicek Gerd az MGKSZ Elnöke
16:30 - kezdők és középhaladók bemutatója
17:00 - haladók bemutatója egyesületenként
17:45 - a Központi edzőterem és a feketeövesek bemutatója

Gyertek, ünnepeljünk együtt!
Osu
Shihan Rebicek Gerd

szeparátor

Mély fájdalommal tudatjuk mindenkivel, hogy Kovács Margit, Margó Sensei 2013. április 20.-án elhunyt.

2013. május 7.-én délután 14 órakor a nagykovácsi temetőben helyezik örök nyugalomra.

Kovács Margit, akit mindenki csak Margónak hívott, már "meglett", kétgyermekes családanyaként kezdte 28 évesen, két fiával és akkori férjével együtt a karatét. Nagy hátránnyal indult, de sportos múltja (versenyszerűen kosarazott), akarata, szorgalma és kitartása átlendítette ezen az akadályon és bizony többször is felállt a dobogóra különböző versenyeken.

Emlékezetes volt utolsó versenye is - a Stílus viadal. Úgy készült, hogy ez lesz az utolsó versenye, ezért mi is alaposan felkészültünk, meg akartuk lepni őt. Amikor az eredményhirdetés volt, előjöttünk egy rakás lufival, virággal és mindenki előtt elbúcsúztattuk az aktív versenyzői pályafutásától. Attól kezdve klubjának szentelte életét és jobbnál jobb karatékák kerültek ki keze alól. Élt-halt tanítványaiért, sokkal többet vállalt be értük, mind bárki más. Nemcsak edzőjük, hanem anyjuk is volt egyben, gyóntató papjuk, segített nekik, támogatta őket még akkor is, amikor az már rég nem az ő kötelessége lett volna.

Ugyanígy számíthatott rá Szövetségünk is. A versenyszellem se aludt ki benne, hiszen szenior kategóriákban mindig elindult a Goju-Kai VB-n. Vállalta a nagyon nehéz felkészülést is és ez önmagában is egy óriási tett volt. Margó igazi példaképe volt mindenkinek. Az élete úgy hozta, hogy többször is padlóra került, de ő mindig felállt. Hihetetlen vitalitásával soha sem adta fel, bármilyen nehéz helyzettel is kellett szembenéznie.

Legyen Neki könnyű a föld!

Margó Sensei

Nyugodj Békében!

szeparátor

34. Grand Prix Nemzetközi Karate Verseny, Pozsony - 2013.04.14.
6 ország, 430 versenyző

Csák Klaudia és Molnár Dániel

Április 14.-én rendezték meg Pozsonyban a 34. Grand Prix Nemzetközi Karate Versenyt. A résztvevők zöme válogatott szintű volt, de ebben az erős mezőnyben is jól szerepeltek versenyzőink és egy kivételével mindannyian érmet tudtak szerezni. A felnőtt magyar karatésok részére ez a verseny volt egyben az utolsó kvalifikációs verseny is az idén május 9. és 12. között Budapesten megrendezésre kerülő felnőtt WKF Európa Bajnokságra. Nagy örömünkre szolgál, hogy a remek szerepléssel két központi edzőtermi versenyző is megszerezte a jogot, hogy képviselje hazánkat ezen a rangos eseményen.

Csák Klaudia a női -61kg és Molnár Dániel a -84kg kategóriában fog szerepelni. Reméljük, hogy mind az egyéni kategóriákban, mind a csapat küzdelmekben mindent megtesznek azért, hogy itthon, hazai közönség előtt lépjenek fel a dobogóra és éremmel zárják a nagyon hosszú felkészülési időszakot.

A Pozsony Grand Prix érmesei:
Aranyérem:
Csák Klaudia felnőtt -61kg

Ezüstérem:
Vajda Lilien junior -53kg
Molnár Dániel felnőtt -84kg

Bronzérem:
Varga Fruzsina U21 -60kg
Sánta Péter U21 -68kg
Molnár Dániel U21 -78kg

Gratulálunk!

Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Magyar Karate Bajnokság, Mogyoród - 2013.03.23.-24.
540 versenyző

A csapat

Nagyon jól szerepeltek versenyzőink a Magyar Bajnokságon. Összesen 9 arany, 6 ezüst és 6 bronzérmet szereztek. Két versenyzőnk Csák Klaudia a női -61 kg és Molnár Dániel a felnőtt -84 kg kategóriákban nagy lépest tettek afelé, hogy sikeresen kvalifikálják magukat az idén május 9. és 12. között megrendezésre kerülő Felnőtt EKF Karate Európa Bajnokságra. Eredményességi mutatónkon sokat „rontott” hogy három kategóriában is „házi” döntőre került sor, a gyerek 10-11 éveseknél Pintér Dániel és Mones Omyd, az U21 -78kg-ban és a felnőtt –84kg-ban pedig Molnár Dániel és Hidasi Tibor között.

Eredményeink:
Központi edzőterem versenyzői:
Aranyérmesek:
Varga Fruzsina U21 –60kg
Molnár Dániel U21 -78kg
Csák Klaudia felnőtt -61kg
Molnár Dániel felnőtt -84kg

Ezüstérmesek:
Hidasi Tibor U21 -78kg
Hidasi Tibor felnőtt -84kg
Női csapat: Csák Klaudia, Sánta Kinga, Varga Fruzsina

Bronzérmesek:
Ónódi Pál 12-13 éves kata
Vajda Lilien junior -53kg
Sánta Péter U21 -68kg

Budo Fight versenyzői:
Aranyérmesek:
Miheller András 8–9 éves kata
Pintér Dániel 10-11 éves -34kg
Gyűrűs Patrik 10–11 éves +41kg
Kandev Angel 12–13 éves +54kg
Horváth Krisztián kadet -63kg

Ezüstérmesek:
Mones Omyd 10–11 éves -34kg
Glotz Viktória 10–11 éves -35kg
Horváth Sándor 12–13 éves +48kg

Bronzérmesek:
Végh Dorina 12–13 éves -50kg
Miheller Zsófia 12–13 éves +50kg

Gratulálunk!

Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Shihan szeminárium, Thessaloniki, Görögország - 2013.03.1.-3.

Idén tavasszal is megrendezte az Európai IKGA a Shihan szemináriumot, most a Görögországi Thessalonikiben. Az országok képviselői 3 napon át közösen gyakorolták a legmagasabb katákat és a haladó páros gyakorlatokat. Az edzések nagyon jó hangulatban zajlottak és mindenki új gondolatokkal gazdagodva tért haza. A jövő évi Shihan találkozónak a Svédországi Helsingborg lesz a vendéglátója.

A csapat

A képen a felső sorban balról jobbra: Mark Adams (Anglia), Peter Passis (Görögország), Tony Childs (Anglia), Johan Lundquist (Svédorszg), Rebicek Gerd és Erik Bruinhof (Hollandia) Renshi Shihanok 5 Danos mesterek
Ülve balról jobbra: Horst Baumgürtel Renshi Shihan 6 Dan (Svájc), Walter Seeholzer Kyoshi Shihan 7. Dan (Svájc), Ingo De Jong Hanshi 8. Dan (Svédország), Jan Van Den Dries Kyoshi Shihan 7. Dan (Hollandia), Ghulam Mughal Renshi Shihan 6. Dan (Svédország) és Conny Ferm Kyoshi Shihan 7. Dan (Svédország)


szeparátor

Tatami Team kupa, Budaörsi sportcsarnok - 2013.02.23.
8 ország 700 versenyző

A Központi edzőterem versenyzői számára a Tatami Team kupa kvalifikációs verseny volt a felnőtt EB-re illetve a kadet, junior és U21 VB-re. Nem mindenkinek sikerült a verseny úgy, ahogyan elképzelte, de versenyzőink így is sokszor álltak fel a dobogóra.

Külön örültünk annak, hogy Sánta Péter hosszú sérülés után visszatért és reménykeltő formát mutatott.

Eredményeink:

Aranyérem
Molnár Dániel U21 -78kg
Ezüstérem
Vajda Lilien junior -53kg
Sánta Péter U 21 -68kg
Bronzérem
Molnár Dániel felnőtt -84kg
Varga Fruzsina felnőtt -55kg

A versenyen részt vettek a Budo Fight versenyzői is és ők is remekül szerepeltek.

Eredményeik:

Kezdő kategória
Aranyérem
Gyűrűs Patrik 10-11 éves +40kg
Ezüstérem
Veres Gergő 12-13 éves -50kg
Bronzérem
Glotz Viktória 10-11 éves -38kg
Horváth Sándor 12-13 éves +50kg

Haladó kategória
Aranyérem
Kandev Angel 12-13 éves +50kg
Ezüstérem
Horváth Krisztián kadet -63kg
Bronzérem
Perhács Erhárd 8-9 éves +30kg
Pintér Dániel 10-11 éves -34kg

Gratulálunk!
Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Kadet, Junior és U21 Karate EB, Konya, Törökország - 2013.02.8-10.
44 ország 800 versenyzője.

A csapat

A központi edzőterem három versenyzője a Magyar Válogatott tagjaként részt vett a február 8.–10. között megrendezésre kerülő kadet, junior és U21 Európa Bajnokságon a Törökországi Konyaban. Hosszú, kalandos, több átszállásos út után érkezett meg a csapat és türelmetlenül várták, hogy küzdőtérre lépjenek.

Vajda Lilien junior -48 kg kategóriában az első fordulóban a szerb Negovanovic ellen kezdett és már az elején hátrányba került. Rákapcsolt és sikerült 2 : 2 re egyenlítenie. Utána viszont csak közös találatot adtak meg a bírók, vagy a szerb lánynak kedveztek, így végül Lili 8 : 4 arányban vesztett. A szerb lány tudott még egy mérkőzést nyerni, utána viszont kiesett, így Lili nem került a vigaszágra, így ő is búcsúzott.

Molnár Dániel az U21 -78 kg kategóriában szintén hátrányból kezdett. Az aktuális Európa Bajnok Görög Kosmas megszerezte a vezetést, de utána Dani rendre beelőzte minden egyes mozdulatát és már 7 : 1 re vezetett. Menet közben viszont összeszedett 3 kettes kategóriájú intést és a görög fiú nagy igyekezetében kilökte Danit, amit a bírók kilépésnek ítélték és leléptették versenyzőnket. A görög még egy mérkőzést nyert majd 8 között kikapott, így kiesett ő is, meg Dani is.

Csák Klaudia az U21 –60 kg kategóriában remekül kezdett. A spanyol Gomezre ugyan nem tudott pontot csinálni, de annyira egyértelmű volt fölénye, hogy a bírók 5:0 arányban őt hozták ki győztesnek. Második mérkőzésén a szerb Vicovac ellen egy fejrúgással gyorsan megszerezte a vezetést, amit tovább tudott növelni és végül 8:1-re nyert. A döntőbe jutásért a Montenegrói Maksimovic egy váratlan hasrúgással lepte meg Klaudiát, amivel megszerezte a vezetést. Sajnos jól is védekezett, így nem sikerült behozni a lemaradást, így végül Klaudia 4:2-re kikapott A vígaszágra mobilizálta erejét és a harmadik helyért az Olasz Germoni ellen már ismét remekelt. Esélyt sem adott az olasz lánynak és idő előtt, 10:2 arányban győzött, így megszerezte a bronzérmet. A tavalyi bakui bronzérem után sikerült dupláznia.

Gratulálunk!!!

Csák Klaudia a dobogónszeparátor

Michal Bozogán emlékverseny, Kassa - 2013. január 26.
6 ország 350 versenyző.

Ismét jól szerepeltek a Központi edzőterem versenyzői. 4 versenyző – 4 érem.

A junior -48kg kategóriában Vajda Lilien mindkét ellenfelét, a szlovák és a magyar lányt is simán legyőzte és aranyérmes lett.

Molnár Dániel most junior +76kg ban indult, mivel nem volt U21 kategória. Ukrán, szlovák és magyar ellenfelét simán legyőzte, méghozzá úgy, hogy pontot sem tudtak rajta csinálni és ő is aranyérmes lett.

Varga Fruzsina életében először indult felnőtt versenyen és nagyon jól szerepelt a -57kg kategóriában. Szlovák és magyar ellenfelét legyőzve bekerült a döntőbe. Itt is derekasan helytállt. Ugyan alulmaradt a nála sokkal rutinosabb, többszörös Eb-érmes Tóth Beatrixal szemben, de így is nagyon meg voltunk elégedve az ezüstéremmel.

Csák Klaudia felnőtt +57kg kategória első mérkőzésén, szoros küzdelemben 1:0 ra kikapott a szlovák válogatott Kubinskától. Vigaszágon aztán simán 8:0 arányban legyőzte a következő szlovák lányt és ezzel bronzérmes lett.

A versenyen még részt vettek Budo Fight egyesületünk versenyzői is és még 3 éremmel gazdagították Szövetségünk érem-gyűjteményét:

Végh Dorina 12–13 évesek, +45kg ezüstérem
Tóth Viktória kadet, +54kg bronzérem
Horváth Krisztián kadet, -63kg bronzérem

Gratulálunk!

Fotókhoz katt ide!

szeparátor

Molnár Dániel

Horvát Open, Samobor - 2013. januárt 19.-20.
19 ország, 1400 versenyző

A Törökországi EB-re készülve 3 versenyzőnk vett részt ezen a rangos versenyen. Elsődleges szempontunk volt az előre meghatározott szituációk–technikák gyakorlása volt. Versenyzőinknek a népes mezőnyben ez csak félig-meddig sikerült, de ketten közülük így is fel tudtak állni a dobogóra.
Az U21 -60kg kategóriában Csák Klaudia már az első fordulóban kikapott egy bulgár lánytól és kiesett.
A Junior -48 kg kategóriában Vajda Lilien egy kicsit álmosan kezdett bosnyák ellenfele ellen, így az tetemes előnyt szerzett, amit már sajnos Lili nem tudott behozni. A bosnyák lány bekerült a döntőbe, így Lili javítani tudott és egy szlovák, valamint egy horvát lányt legyőzve végül harmadik lett.
Molnár Dániel az U21 -78 kg kategóriában 64 tábláról indult és sorba győzte le ellenfeleit. Szerb, ukrán és izraeli válogatott után bekerült a döntőbe, ahol már szinte „hagyományos” ellenfelével, a szlovák Lieskovsky Matússal került szembe. Kiélezett, szoros mérkőzésen végül Dani 2 : 1 arányban alul maradt és ezzel ezüstérmet szerzett.
Az EB-ig még maradt három hetünk, és az átéltek alapján van még mit gyakorolnunk...

szeparátor

Vissza az archivumba