logo

III. Goju-Kai Világbajnokság - Perth, Ausztrália
2001. November 30. - December 2.

Hosszú, kimerítő 23 órás, Amsterdamot és Kuala Lumpurt érintő repülőút után megérkezett csapatunk a Nyugat-Ausztráliai Perth-be, ahol a fogadó bizottság mellett nagy hőség is várt ránk. A szervezőktől megtudtuk, hogy a sajnálatos New York-i események után sok ország lemondta a részvételét, de így is a VB-n 29 ország 600 sportolója vesz részt. Mivel hogy mi már kedden megérkeztünk volt időnk aklimatizálodáshoz, így amíg megérkezett a verseny időpontja, sikerült „átállnunk”.

A versenyt megelőző csütörtökön a csapatunk részt vett egy pénzdíjas Bemutató bajnokságon is. A bajnokságot a Perth Váci utcáján rendezték meg óriási érdeklődés mellett. Az ellenfelek bemutatója alatt már éreztük, hogy esélyesek vagyunk, de amikor a műsorunk alatt többször nagy taps tört ki már tudtuk, hogy nyerünk. Így is lett. Egyhangúlag nyertünk, és sok gratuláció mellett bezsebeltük az első helyezésért járó csinos összeget is.

Másnap a versenyen is minden simán indult, női csapat kumitében először Dél-Afrika volt az ellenfelünk. Klima Zsuzsanna elsőként ugyan megszenvedett a zavaróan szögletes mozgású ellenfelével, de végül 10 :6-ra nyert, másodikként induló Hegedűs Nikolett ugyanúgy mind a harmadik, még csak kadet korú Kozári Melinda simán 8 : 0-ra nyertek.

2001 Ausztrália

Ami ezután következett, azt még most, néhány héttel a verseny után is nehéz máshogy értékelni, mint egy hihetetlen rémálmot. A következő ellenfél Japán volt, és már a bírók kijelölésénél is lehetett érezni, hogy ez nem lesz egy könnyű menet. A négy bíró közül az egyik japán volt és egy másik ugyan indonéz de egy japán mester felesége. Hogy nem ok nélkül aggódtunk az rögtön az első mérkőzésen kiderült. Klimának sehogy sem akartak megadni találatot , még a fejrúgását is az ellenfelének ítélték! És ha mégis már mindenki által látható találatot ért el, akkor megintették. A közönség már hangosan fütyült, bekiabált, és ha véletlenül, persze amikor az ellenfél már nagyon sokkal vezetett, megadták neki a pontot, hangosan tapsoltak. Klimát végül leléptették, úgy, hogy az összes intés közül csak az egyik, igaz pont az utolsó volt jogos. Azt hittük, hogy ennél rosszabb már nem jöhet, és mekkorát tévedtünk… Másodikként induló Hegedűs fej, fej mellet haladt az ellenfelével, amikor a bírók talán megérezték, hogy itt még baj lehet. Egy japán jodan zuki után Hegedűs földre került, és… ippon, Japán megszerezte a vezetést. Természetesen felbátorodott és újból leütötte a magyar lányt és ismét ippon. Hiába tiltakoztam a két japán érdekeltségű bíró kitartott a véleménye mellett. És jött természetesen a harmadik zuki is, amellyel már szabályos KO ért el a Japán. Hosszas orvosi kezelés után visszaengedték Hegedűst a küzdőtérre és a döntés - ippon. Láttam, hogy ez így már nem mehet tovább, berohantam a küzdőtérre és levittem a versenyzőnket és a csapattal elindultunk a kijárat felé, hangos tapsvihartól kisérve. Hirtelen megállt az élet a küzdőtereken és kitört a botrány. A szervezők az orvos és néhány jó szándékú bíró riasztották a verseny főbíráját és kérték az ítéletek megsemmisítését. Visszahívtak minket és elkezdődött kb. 20 percig tartó vita. Itt már természetesen felvonult a Japán népes vezető gárdája is. A vitának az lett a vége, hogy a főbíró felkérte a bírókat változtassák meg az ítéletüket. Bírók vissza ültek, új ítélet, és a két japán ezek után is ippon-t mutatott!!! A harmadik bíró contact-ot, így a vezető bíró is végül contact-ot ítélt. Nagyon sok versenyen voltam már, igazán nagyon sok csalást is láttam már, de ilyen szembevágóval és bátorral még nem találkoztam.( Itt megjegyzem a japán bíró volt különben az egyik legjobb bíró a versenyen, természetesen, ha nem Japánokról volt szó.)

Hegedűs végül keservesen 9 : 7-re nyert. Harmadikként induló Kozári ugyan mindent megpróbált, de a japán lány sajnos jobb volt nála, így nem jutottunk a döntőbe. (A mérkőzés után és a Sayonara party-n nagyon sokan oda jöttek hozzám, gratuláltak, és teljesen egyetértettek velem abban, hogy lehívtam a csapatot. Volt olyan japán is, aki elnézést kért tőlem a bírókért és kerek perec kijelentette, hogy jobbak voltunk.). A harmadik helyért, Ausztrália csapata várt ránk. Lányok túltették magukat a japán meccsen és Klima és Hegedűs simán nyertek, így Kozárinak már nem is kellet küzdenie és megszereztük a bronzérmet.

Szombaton és vasárnap voltak az egyéni küzdelmek.

2001 Ausztrália

Csapat újonca Marosi Ákos a junior korosztályban a – 65 kg kategóriában az uruguay Pisano-val kezdett és 2 : 0-ra nyert. A második ellenfele az indiai Parmar volt. Ákos 2 : 1-re vezetett, amikor az indiainak sikerült őt fejbe rúgnia, Ákos nem adta fel előbb egy chudan geri-vel egyenlített és egy jodan zuki-val megszerezte vezetést, amit meg is tartott. A döntőbe jutásért viszont a Japán Hashiyama következett, aki már túl nagy falatnak bizonyult. Ákos ugyan mindent megpróbált de ez kevés volt és a Japán simán 9 :1-re nyert. Ákosnak egyet kellett volna küzdenie a vigaszágon, de a svájci Staubli arccsonttörést szenvedett az előző mérkőzésen és nem tudott kiállni így Ákos megszerezte a bronzérmet.

Kadet korosztályban Kozári Melinda a kimondhatatlan nevű Thai Torrattanawathan-nal kezdett és sajnos 8 : 4-re kikapott. Thai lány sokáig menetelt még de a döntőbe jutásért kikapott egy japán lánytól így Melinda elesett a vigaszágtól. Rebicek Zsófia a kanadai Vlotman-nal kezdett és 5 : 2-re nyert. Második mérkőzésén is jól küzdött sajnos ez kevésnek bizonyult az ausztrál Jayne Ng ellen és 10 : 3-ra kikapott. Az ausztrál lány is kikapott a döntőbe jutásért a másik japán lánytól és így Zsófi se tudta folytatni vigaszágon és ő is kiesett.

Felnőtt – 60 kg-ban Marosi Ákos egy Hongkong-i versenyzővel kezdett és szoros mérkőzésen 2 :1-re nyert. Következett az iráni Nimehwari aki szintén túl erősnek bizonyult. Vigaszágon Ákosnak sérülések miatt csak egyet kellett küzdenie az indiai Parmar ellen, Ákos megragadta a lehetőséget és 2 : 1-re nyert és így megszerezte a második bronzérmét.

A női +60 kg ban Klíma Zsuzsanna az első fordulóban erőnyerő volt. Másodikban az ausztrál Martin-t simán, chudan gyaku zuki-kkal 8 :0-ra megvert. Következő dél-afrikai lány megúszta 4 : 0-val. Döntőben a svájci Babic az ausztrál lány sorsára jutott,ő is 8 : 0-ra kapott ki és meglett az első aranyérmünk.

Női – 53kg Hegedűs Nikolett első ellenfele a dél-afrikai Sauer nem tudni miért nem állt ki pedig ott volt. Következő japán Yuko Nagao ismét némi bírói segédlettel 7 : 0-ra nyert, viszont bekerült a döntőbe (amit meg is nyert). Nikolett vigaszágon jól küzdött és esélyt sem adott az indonéz Rahayu-nak és simán 4 : 0-ra nyert és bronzérmes lett.

Még egy kategóriában voltunk érdekeltek, még pedig a női Open-ben. Klima Zsuzsa az első ellenfelét, az igen csak szerény képességű indiai Patel-t simán 7 : 0-ra megverte. Következett a csapatmérkőzésből jól ismert japán Inada. Zsuzsa most nem experimentált és négy zuki-val 4 : 0-ra nyert. A döntőben ismét a svájci Babic következett. A svájci lány megpróbált jobban odafigyelni, de ez csak részben sikerült neki. Most csak 6 : 0-ra kapott ki, és Zsuzsa megszerezte a második aranyérmét.

A versenyt így 2 aranyéremmel és 4 bronzéremmel zártuk, ami ahhoz képest, hogy csak öt versenyzővel indultunk nagyon jó eredmény.

2011 Ausztrália

Perth-i események után csapatunk bérelt egy lakóbuszt (költségét a Bemutató bajnokság pénzdíja fedezte) és Perth-ből átautóztunk Sydneybe, ahonnan néhány nap pihenés után haza repültünk.

vissza