Klima Zsuzsanna ezüstérmes lett a 16. VB-n Madridban

Válogató versenyek sorozata és rövid edzőtáborozás után 4 fős csapatunk vett részt a 16. felnőtt VB n Madridban november 21 és 24 között.

2002 Madrid

A +60 kg Klima Zsuzsanna (itt szeretném megjegyezni, hogy Zsuzsát több éven át támogatja a Székely Budo Sport) küzdött és elkezdődött a „ magyar csoda”. Első fordulóban előnyerő volt. Másodikban a japán Ogasawara-t verő algír Draoui-val kezdett és nagyon jól. Mire az algír lány felocsúdott Zsuzsa bevitt neki hat chudan gyaku zuki-t. Draoui elkezdett rohamozni és 6:3 módosított. Utána viszont már másodszor intették erős kontaktért, így lett 8:3. Zsuzsa gyorsan bevitte a újabb két gyaku zuki-ját amire az algir már csak eggyel tudott válaszolni, végeredmény 10:3. A német Poenisch még ennyi lehetőséget sem kapott. Két chudan mawashi geri-re és egy gyaku-ra csak egy ponttal tudott válaszolni – 7:1. A bosnyák Softic ellen is megszerezte Zsuzsa a vezetést 2:0-ra. Bosnyák korrigált 2:1-re de ahogy fogyott az idő egyre idegesebb lett és sorozatban szabálytalankodott. Többször intették. 3:1 állásnál még egyszer feltámadt, és 3:2 tudott módosítani. Néhány másodperccel a vége előtt újból elszakadt nála a cérna, újabb szabálytalanság, végeredmény 5:2.

A döntőbe jutásért a brazil Ribeiro következett. A brazil megszerezte a vezetést, Zsuzsa gyaku-val azonnal egyenlített. Ebben a pillanatban a brazil teljes extázisba került és sorozatban háromszor egymás után leütötte Zsuzsát. Már 4:1 volt az állás. Következő brazil rohamot Zsuzsa beelőzte, 5:1 és minden eldőlt. Döntő.

2002 Madrid

Este fél hétre voltak kiírva a döntők, és három simán le is zajlott. Amikor már mi is készültünk, hogy sorra kerülünk a szervezők beiktattak egy több mind félórás rendkívül unalmas tömeg kata bemutatót. Végre aztán eljött a döntő ideje. Sajnos az nem úgy alakult, ahogy elképzeltük. Az amerikai Au három ütéssel gyorsan megszerezte a vezetést. Zsuzsa elkezdett rohamozni és majdnem sikerült is az egyenlítés. Bekergette sarokba az ellenfelét és szép jodan mawashi geri-vel, amely még ráadásul nagyot is csattant fejbe rúgta az ellenfelét.

A főbíró ezt meg is látta és megállította a mérkőzést. Sajnos a rúgást egyik sarokbíró sem vette észre, így a főbíró ezt támogatás nélkül nem adhatta meg. Zsuzsa ugyan tovább támadt, de sajnos már nem tudott pontot szerezni, sőt az amerikai egyszer még be tudta előzni őt, így a végeredmény 4:0 lett. Klima Zsuzsának sikerült az, ami még Magyarországon ez idáig senkinek. A harminc éves magyar karate történelmében először szerzett érmet a felnőtt VB-n. Az egész csapat szereplésével meg voltam elégedve, csak hajszálon múlott, hogy nem szereztünk még egy érmet, mindegyik versenyzőnk csak érmestől kapott ki. Biztos vagyok benne, hogy végre valami elindult a felnőtteknél is.

Rebicek Gerd és Klima Zsuzsa

vissza