ÖTSZÖR SZÓLT A MAGYAR HIMNUSZ ROTTERDAMBAN!

csoportkép, Rotterdam

Most először rendezték a Goju-Kai VB-t Európában így kihasználva az alkalmat igazán nagy magyar csapat kelt útra Hollandiába, összesen 72 fő és ebből 40 versenyző. A VB-n 32 ország 720 versenyzője vett részt.

A versenyt megelőző napon a résztvevő országok képviselői találkoztak a kongresszuson, amelynek témája a verseny karate kontra tradicionális karate, illetve a következő Goju-Kai VB helyszíne volt. A felszólalók többsége egyetértett abban, hogy a kontra szó használata nem helyes. A verseny karate a tradicionális karatéból fejlődött ki és ma már a részét képezi.

Ami a következő VB helyszínét illeti, senkit sem ért meglepetés. Ahogy ezt már sejteni lehetett a helyszín Dél-Afrikai Cape Town lesz. Már csütörtökön este, az ünnepélyes megnyitón igazán remek hangulat uralkodott el a csapaton. Pénteken reggel kezdődött a verseny ifjúsági korosztályok kata versenyszámaival. Rögtön az elején feltűnt a japán katások dominanciája. A mi versenyzőink derekasan helytálltak de sajnos csak egy kata érmet sikerült szereznünk, Nagy Botondnak köszönhetően, egy bronzot a 10 – 11 éves kategóriában. Délután került sor a küzdelmekre és itt a fiataljaink igazán kitettek magukért. Mivel hogy szerencsére sok érmet szereztünk csak az aranyérmekhez vezető utat, részletezem.

Molnár Dani10 – 11 éves korosztályban a + 150 cm kategóriában minden versenyzőnk nagyon jól szerepelt. Molnár Dániel először 7 : 2 re legyőzte a bulgár Mangov-ot. Következő ellenfele az angol Dellas volt. Kiegyenlített mérkőzésen a rendes időben 2 : 2 lett az állás, de hosszabbításban Dani beelőzte az ellenfelét és tovább jutott. Döntőbe jutásért két magyar versenyző került össze. Molnár Kevin idáig egy angol és egy namíbiai ellenfelet győzött le.

A szoros mérkőzésből végül Molnár Dániel került ki győztesnek 3 : 2 arányban. Döntőben a japán Tatsuya két ütéssel megszerezte a vezetést 2 : 0 -ra. Dani ugyan mindent megpróbált, de hosszú ideig nem tudott pontot szerezni. 20 másodperccel a vége előtt viszont egy gyönyörű fej rúgással 3 : 2 re fordított. A japán rohamozni kezdett, Dani remekül védekezett, sőt földre is vitte az ellenfelét, de már nem volt ideje befejezni az akciót, mert lejárt az idő - és meg volt az első aranyérmünk.

Csák Klaudia A lány 12 – 13 éves korosztályban – 155 cm kategóriában, Csák Klaudia sima 4 : 0 -val kezdett a dél-afrikai Dube ellen. Második fordulóban a szintén dél-afrikai Greunen-t 3 : 0 -ra győzte le. Döntőbe kerülésért, harmadszor is dél-afrikai versenyzőt, Powel-t is magabiztosan 7 : 0 -ra győzte le. Döntőben a japán Yamashita volt az ellenfele. Rögtön az elején Klaudiát intették a túl erős chudan gyaku zuki-ért. Kaudia egy kicsit vissza fogta magát, de az ütéseit a japán lány továbbra sem bírta védeni. Végeredmény 4 : 2 lett Klaudia javára és meg volt a csapatunk második aranyérme.

Humpók RichárdA 14 – 15 éves korosztályban Humpók Richárd első fordulóban 2 : 0 -ra legyőzte az indiai Patel-t, majd 3 : 0 -ra a bulgár Perushev-et. Döntőbe jutásért következett a csapattársa és barátja Horváth Norbert, aki eddig a svéd Salale-t 4 : 0 -ra és a holland Kilic-et 6 : 3 -ra győzte le. Richárd megszerezte a vezetést, Norbert gyorsan egyenlített. Teljes békében zajlott tovább a mérkőzés és a hosszabbítás is. A fiúk a bírókra hagyták a döntést. Bírók végül Richárdot hozták ki győztesnek. Richárd döntőben az olasz Cattani ellen két ütéssel megszerezte a vezetést, az olasz próbált kiegyenlíteni, de nem sikerült neki. Végeredmény 3 : 2 Richárd részére és megvolt a harmadik aranyérmünk.

A verseny első napján még további érmeket és helyezéseket szerzett a csapatunk:

8-9 éves korosztályban Szvoboda Barna két egyenes ági és egy vigaszági győzelemmel bronzérmet szerzett. Ugyan ebben a kategóriában a másik ágon Kövér Zsolt vigaszágon kikapott a harmadik helyért, így ötödik lett.

8-9 éves lány kategóriában Erdélyi Dorina is kikapott a harmadik helyért és ő is ötödik lett.

10 – 11 éves fiú korosztályban – 140 cm kategóriában Nagy Botond három győztes mérkőzés után döntőbe került, de sajnos ott kikapott az indonéz ellenfelétől – ezüstérmes lett.

10 – 11 éves fiú korosztályban + 150 cm kategóriában Dienes Bence két egyenes ági és egy vigaszági győzelemmel bronzérmet szerzett

10 – 11 éves lány – 145 cm kategóriában Lenz Klaudia egy egyenes ági és három vigaszági győzelem után kikapott a harmadik helyért így ötödik lett.

10 – 11 éves lány + 145 cm kategóriában Fest Sára két egyenes ági és egy vigaszági győzelem után bronzérmes lett.

12 – 13 éves fiúk - 155 cm kategóriában Rovó Richárd négy győztes mérkőzés után a döntőben kikapott az iráni ellenfelétől és ezüstérmes lett.

12 – 13 éves fiúk – 165 cm kategóriában Lukács László három győzelem után a döntőben kikapott és ő is ezüstérmes lett.

12 – 13 éves fiúk + 165 cm Humpók Dávid kategóriában két győztes mérkőzés után a döntőben is sokáig vezetett, utána három erős kontaktért megintették, így gyakorlatilag saját magát verte meg és „csak” ezüstérmes lett.

12 – 13 éves lányok + 155 cm kategóriában Papp Angéla két egyenes ági és egy vigaszági győzelemmel bronzérmes lett.

14 – 15 éves fiú – 175 cm kategóriában Horváth Norbert két egyenes ági és egy vigaszági győzelemmel bronzérmes lett.

A verseny második napján, szombaton a felnőtt kata kategóriában Andrejkovics Anita kétszer jobbnak bizonyult, először az ausztrál Hockley-t, utána svájci Casonova-t győzte le. 16 között sajnos az angol Hart kiejtette.

A senior kata kategóriában Kovács Margit megszerezte a második helyet, és ezzel újabb magyar ezüstérmet.

Ezen a napon került sor a felnőtt csapat küzdelmekre is. Férfiak Chile ellen kezdtek, és nagyon jól. Lekl Zsolt háromszor is fejbe rúgta az ellenfelét és így idő előtt 11 : 2 -nél vége lett az első mérkőzésnek. Marosi Ákos is remekül küzdött, könnyedén 5 : 1 re nyert és tovább jutottunk. Namíbiaiak ellen elsőként Lekl Zsolt megszenvedett ugyan, de végül egy fejrúgás segítségével ismét nyert, 6 : 4 -re. Másodikként induló Marosi nem tudott mit kezdeni a nála jóval nagyobb ellenfelével és simán 5 : 0 -ra kikapott. Minden most Papp Imrén múlott. Elejétől kezdve vezetett. Neki is sikerült fejbe rúgnia az ellenfelét és így 7 : 1 -re nyert. Következett az iráni csapat és jöttek a gondok is. Zsolt elsőként csak 0 : 0 -ás döntetlenre volt képes. Marosi ismét egy hórihorgas embert fogott ki és 2 : 0 -ra kikapott. Papp egy ideig döntetlenre állt, de mivel hogy nyernünk kellett támadott, de az iráni beelőzte és megszerezte a vezetést. Egyre jobban sürgetett az idő és Imre egyre jobban elvesztette a fejét így az iráninak könnyű dolga volt és simán 7 : 0 -ra nyert. Vigaszágon a román csapat ellen Zsolt teljesen „szétesett” és 6 : 0 -ra kikapott. Most másodikként induló Imre csak egy 0 : 0 -ás döntetlent tudott kiharcolni. Ákos harmadikként teljesen enerváltan küzdött, semmi sem sikerült neki és 6 : 1 -re kikapott. Ezzel a csapatunk ötödik lett.

A majdnem teljesen új női csapatunk ahol csak egy rutinos versenyzőnk indult is jól kezdett. Namíbiaiak ellen elsőként Varga Szilvia hevesen támadott és rendre begyűjtötte a pontokat és 4 : 0 -ra nyert. Másodikként induló Hegedűs Nikolett rendre beelőzte ellenfelét és 5 : 0 -ás állásnál még fejbe is rúgta azt, így 8 :0 -ra nyert. Döntőbe jutásért az irániak ellen Szilvia 8 : 3 -ra és Nikolett 4 : 0 -ra nyert és a döntőbe kerültünk. Itt már nem bírtunk a román lányokkal. Szilvia „beszedett” három fejrúgást és 8 : 0 - ra kikapott. Nikolett is rosszul kezdett és román lány 3 : 0 -ra elhúzott. De ismét jött a jodan mawashi geri és az állás 3 : 3 -ra módosult. Utolsó másodpercben a román versenyző indított egy fejrúgást, ami ugyan lecsúszott, de a bírók megadták és így a román csapat nyert és miénk lett az ezüstérem.

A verseny utolsó napján került sor a kadetek és felnőttek küzdelmeire.

Egyetlen kadet korosztályú versenyzőnk Papp Imre + 65 kg kategóriában két nyert mérkőzéssel bekerült nyolc közé, ott viszont kikapott az olasz Muresu-tól és kiesett.

Felnőtteknél -60 kg kategóriában Marosi Ákost legyőzte a holland Berens és kiesett.

-75 kg kategóriában Győrffy István kikapott az olasz Masci-tól és kiesett. Másik ágon Szabó Levente az első fordulóban 9 : 1 -re legyőzte a holland Ophem-et. Második fordulóban 2 : 1 -re vezetett a japán Atobe ellen, de sajnos kifordult a térde és kénytelen volt feladni a mérkőzést.

- 80 kg kategóriában Lekl Zsolt az első fordulóban kikapott az ausztrál Craig Soley-tól. Az ausztrál döntőbe került (azt meg is nyerte) így Zsolt kapott még egy esélyt a vigaszágon. Első mérkőzésen a holland de Weerd ellen megszerezte a vezetést. A holland mindig csak korrigált, de Zsolt végül 6 : 4 -re nyert. A harmadik helyért az iráni Shamiou nagyon akart nyerni és teljesen elfelejtkezett védekezni. Minden „hajime” vezényszóra neki rontott Zsoltnak, aki minden támadását beelőzte és simán 8 : 0 -ra nyert, így bronzérmes lett.

Női + 60 kg kategóriában Varga Szilvia 3 : 2 re legyőzte a dél-afrikai Retief-et. Második fordulóban már nem bírt az iráni Shadi-val és kiesett.

Hegedűs NikolettNői -53 kg kategóriában Hegedűs Nikolett a japán Moriya ellen egy remek jodan mawashi geri-vel mutatkozott be, 3 : 0 ide. A japán lány egy másodpercre sem adta fel és végig támadott és a versenyzők felváltva szerezték a pontokat. Végeredmény 5 : 2 lett Nikolett javára. Második fordulóban a román Cojocaru chudan zuki-val ugyan megszerezte a vezetést, de ez nem tartott sokáig. Nikolett ismét egy jodan mawashi geri-vel beállította a 3 : 1 végeredményt. Döntőbe jutásért az osztrák Kovacs vehemensen támadott, de a támadásokat Nikolett rendre beelőzte és simán 4 : 0 -ra nyert. Döntőben ismét japán lány, Yuko Nagao következett. Rögtön az elején Nikolett, mivel mással, mind egy jodan mawashi geri-vel megállította a támadását. Sajnos ezt a bírók túlzottan erősnek minősítették és megintették. Néhány másodperc múlva viszont újból fejbe rúgta a japánt és azt már a bírók, megadták. A japán lány ezután egy chudan zuki-val pontot szerzett, de a következő támadását Nikolett beelőzte és ezzel bebiztosította magának a 4 : 1 -es végeredményt és az aranyérmet.

A VB csúcspontját a jiyu kumite jelentette. A küzdelmeket egy 10 méter átmérőjű küzdőtéren rendezték. Ebben a versenyszámban csak két tilos technika létezik a fejelés és az arc, illetve szemek támadása ujjakkal. Ezen kívül, minden más technika engedélyezett de megfelelő kontrollal végrehajtva. A mérkőzések végeredményét négy zászlós és egy vezető bíró dönti el.

- 80 kg kategóriában Győrffy Istvánt első fordulóban búcsúztatta az iráni ellenfele.

Lekl ZsoltLekl Zsolt sokkal jobban kezdett. A holland Meier ellen földre viteltől, ütésen át fejrúgásig szinte minden karate technikát bemutatott és egyöntetű bírói döntéssel tovább jutott. Döntőbe jutásért, valószínűleg birkózói múlttal rendelkező iráni Samiel többször is megpróbálta földre vinni, de Zsolt rendre beelőzte kéz és láb technikáival és ismét mind az öt bíró őt látta jobbnak. A döntőben a dél-afrikai Kansley igazán kőkemény ellenfélnek bizonyult. Sem magát, sem Zsoltot nem kímélve támadott és szinte megállítathatatlannak tűnt. Ahogy elkezdett fáradni egyre szabálytalanabbul küzdött és többször lefejelte Zsoltot, amiért intették. A rendes idő lejárta után a bírók nem tudtak dönteni, így jött a hosszabbítás. Itt már Zsolt átvette az irányítást és egyre aktívabban küzdött. A dél-afrikai ezt már végképen nem bírta elviselni és újból lefejelte a versenyzőnket. Ez volt már a negyedik fejelés és a bírók leléptették, így megszületett az ötödik magyar aranyérem.

+ 80 kg kategóriában Ollé Egon a dél-afrikai Frank Brandon ellen lépett a küzdőtérre. A dél-afrikai versenyző szinte önkívületi állapotban küzdött és teljesen kontrol nélkül támadott. Többször intették ugyan, de végül őt hozták ki győztesnek.

A számunkra már nem maradt más mint vasárnap is az éremátadásnál kétszer elénekelni a magyar himnuszt és a közös ünneplés és egy fergeteges sayonara parti ahol a versenyzőink nem győzték fogadni a gratulációkat az ellenfeleiktől.

Az esemény sorozat hétfőn technikai szemináriummal folytatódott Saiko Shihan Goshi Yamaguchi vezetésével. A szemináriumot övvizsga követte. Kovács Margit remekül teljesített és megszerezte a 3 Dan fokozatott.

A Magyar Goju-Kai történetében ez volt eddig a legeredményesebb sportesemény. 18 éremmel a negyedik helyet foglaltunk el az éremtáblázaton, csak Japán, Irán és a házigazda Hollandia előzött meg minket. Remélem 4 év múlva Dél-Afrikában sikerül nekünk megismételni ezt a remek teljesítményt. Meg szeretném ragadni ezt az alkalmat is, hogy még egyszer gratuláljak az egész csapatnak a teljesítményéért és megköszönni a szülőknek és a többi velünk utazó szurkolóknak a nagyszerű, három napon át tartő buzdítást és támogatást.

Rebicek Gerd

vissza