EB-plakátI.K.G.A. Goju-Kai EB, Bern (Svájc) - 2007. júl. 6-13.

Éremeső Bernben!

Kalandos, defekttel tarkított buszutazás után, megérkezett csapatunk a verseny szinhelyére és azonnal lepihentünk. Este a mérlegelésnél mindenki hozta a súlyát és nem kellett csatlakozni senkinek a szálloda körül futva fogyasztókhoz. A versenyre végül több mint 200 versenyző 15 országbol regisztrált.

Vasárnap az ünnepi megnyítás után 10 órakor elkezdödött a verseny kata versenyszámokkal.

A legfiatalabbaknál a 10-12 éves korosztályban Kövér Zsolt két ellenfélen túljutott, de sajnos összekerült a későbbi döntős angol Dellas-sal és vesztett. Vigaszágon sem sikerült nyernie, így 5-ikkent zárta a versenyt. Másik ágon Sánta Péter sorra vette az akadályokat, legyőzte svájci, angol és olasz ellenfeleit és a döntőben is az angol Dellas-t, így meglett az első érmünk és rögtön arany.

A 13-15 éves korosztályban Rovó Richard is remekül szerepelt, legyőzve a holland, cseh, angol ellenfeleit döntőbe került, ahol viszont már nem bírt az olasz Ferrari-val és így ezüstérmes lett.

Lányoknál a 13-15 éves korosztályban két indulónk volt. Fest Fanni már az első fordulóban kikapott a későbbi győztestől majd a vigaszágon egy győzelemután sajnos alul maradt a szlovák versenyzővel szemben, és így 5. helyen zárt. Másik ágon Sánta Kinga svéd, ukrán és svájci ellenfelek után a döntőben erősen vitatható döntés után kikapott az angol Cheesman-tól, így ezüstérmes lett.

Felnőtteknél Hegedűs Nikolett sorban győzte le az ellenfeleit, az olasz, svájci, angol és a svéd „nagy válogatott“ Hellstrom-ot és bekerült a döntőbe. A svéd Hagglund-del ugyanazt a katát – a seipai-t járták el. Először Nikolett remekül csinálta végig, utána a svéd lány aki viszont az utolsó mozdulatnál erősen hibázott. Sajnos ennek ellenére, teljesen érthetetlenül a svédet hozták ki győztesnek, igy Nikolettnek maradt az ezüstérem.

Következtek a kumite versenyszámok, ahol több éremre számitottunk és ez be is jött, sőt…

10 – 12 éveseknél Sánta Péter az első fordulóban simán 7 : 2-re legyőzte a svájci Mock-ot. Második fordulóban nagyon megszenvedett a holland Guyis Nick ellen, de végül 7 : 5-re nyert. Következő holland ellenfelének viszont már semmi esélyt nem hagyott, 8 : 0-ra nyert, így a döntőbe került. Másik ágon Gál András a svájci ellenfél ellen is jól kezdett és 5 : 1-re nyert. Következett a holland Guys Jody és ez még könnyebb falatnak bizonyult, eredmény 8 : 0, ide. A következő svájci ellenfél sem jelentett akadályt és így András is a döntőbe került. Rendes időben 2 : 2 lett az állás. Hosszabbításban Péter gyorsabbnak bizonyult, bevitt egy ütést és meglett Sánta Péternek az újabb magyar aranyérem és Gál Andrásnak az ezüstérem.

A + 42 kg kategoriaban Kövér Zsolt sajnos nagyon rosszul kezdett, 7 : 1-re kikapott az angol Dellas Kostas-tól. Vigaszágon a szlovák Durcsansky ellen sokáig vezetett, de a szlovák fiú, Zsolti hibájának köszönhetően kiegyenlített. Hosszabbításban Zsolti sajnos benézett egy hasra mért ütést és kikapott. Sokkal jobban ment a másik ágon Molnár Dánielnek. Először egy olasz fiút győzött le simán 5 :0-ra, utána az angol Dellas Elias-t 4 : 1-re. A döntőben sem hagyott semmilyen esélyt a másik Dellas testvérnek és simán nyert, így meglett a harmadik aranyérem.

13 – 15 éves kategóriában – 53 kg –ban Rovó Richard legyőzte a svájci Graf-t 3 : 0-ra, másodikként a holland ellenfelet 2 : 0-ra, de sajnos a döntőbe jutásért 2 : 1-re kikapott az olasz Castrignano-tól. Vigaszágon viszont javított a svéd ellen, 3 : 1-re nyert és így meg lett a bronzérem.

A + 65 kg-ban Humpok Dávid jól kezdett és sokáig vezetett 6 : 3-ra a bolgár Ivanov ellen, de sajnos fegyelmezetlenül küzdött és sorra gyüjtőtte az intéseket is, és végül túl erős kontaktért leléptették és kiesett.

Kadett korosztályban -7O kg-ban 3 indulónk is volt. Horváth Norbert nagyon indiszponáltan kezdett begyüjtött két intést, így a bolgár ellenfele tovább jutott. Humpok Richard először 3 :1-re legyőzte a román ellenfelét, utána 3 : 0-ra az osztrák Zoller-t. Sajnos a döntőbe jutásért ugyanaz a bolgár búcsuztatta, aki a Horváthot is. Így vigaszágon összekerult a két magyar. Norbi megszerezte a vezetést, de Richard egy testre mért rúgással átvette a vezetést és azt meg is tartotta igy ővé lett a bronzérem.

Másik ágon Horváth Dezső egy másik bolgár versenyzőt egy test rúgással és ütéssel 3 : 0-ra győzött le . Következő fordulóban a román Polmolea ellen 1 : 1-es állásnál hosszabbítás következett. Dezső többször földre vitte az ellenfelet, de sajnos nem tudta befejezni érvényes találattal. Bírói döntés következett és a bírók egyhangulag Dezsőt hozták ki győztesnek. Döntőben a két magyart is már legyőző bolgár ellen Dezső hamar megszerezte a vezetést, a bolgár egyre elkeserettebben rohamozott, de Dezső még egy hasra mért ütéssel tovább növelte az előnyét, amelyet sikerült megtartania – újabb aranyérem.

+ 7O kg-ban Orosz Gábor kiegyenlített meccset vivott a svéd Salale ellen és végül szorosan 5 : 4-re nyert. Az angol Smith ellen még szorosabb volt a mérkőzés és 3 : 3-nál hosszabbítás következett, ahol Gábor egy chudan zuki-val beelőzte az ellenfelét és nyert. A döntőbe jutásért a roman Chiabei ellen “beszedett” két fejrúgás mellé még egy ütést is, amelyekre csak két ütéssel tudott válaszolni így 7 : 2-re kikapott. Vigaszágon a holland Barros ellen 4 : 4-nél megint hosszabbításra került sor és ismét gyorsabb volt az ellenfelénél és zuki-val nyert és ezzel meg lett a bronzérem.

Junior kategóriában Szabó János a svájci Caminada ellen siman 4 : 0-ra nyert. Döntőbe jutásért a roman Calciu-val nem bírtak egymással és jött a hosszabbítás. Már csak néhány másodperc volt hátra, János nagyon igyekezett amikor a román fiú meglepte egy jodan mawashi geri-vel és vigaszágra kényszerült. Azt viszont siman 4 : 0-ra hozta a svájci Wieland ellen és harmadik lett.

Felnőtteknél -8O kg-ban Lekl Zsolt először 3 : 2-re legyőzte a svájci Bodenmann-t. Második fordulóban a közönség az EB egyik legizgalmasabb mérkőzését láthatta a román Iancu ellen. A román már elhúzott 4 : 1-re amikor Zsolt egy fejrúgással egyenlitett. Utána megint fordult a kocka a román egy has rúgással és Zsolti 3 intésével megint elhúzott 4 ponttal. Zsolt először ütött, 3 pont különbségnél felrúgta az ellenfelet és ismét egal volt. Sajnos a végén Iancu megint tudott szerezni egy pontot amire Zsolt már nem tudott válaszolni és igy maradt a vigaszág. Ott a cseh Jirsa nem tudott sokáig ellenállni és Zsolt végül 10 : 1-re nyert és harmadik lett. Zsolt Open kategoriaban még rosszabbul járt. Először ugyan még letudta győzni az olasz Troiano-t 5 : 4-re, de utána rendkívül figyelmetlenül küzdött és annak ellenére, hogy fejbe is rúgta a svájci Lanicca-t és többször is vezetett, a mérkőzés közben beszedett 5 chudan mawashi geri-t és végül 10 : 9-re kikapott és kiesett.

A lányoknal küzdelemben rosszul kezdtünk. Fest Sára a 13 -15 éves korosztályban -50 kg-ban már az első fordulóban kikapott a svájci Konig-től 6 : 4-re és sajnos a vigaszágon sem tudott javítani az ukrán Bryjaveta ellen, 5 : 4-re kikapott és kiesett.

Következett a +50 kg kategória, amely végül házi versennyé alakult. Csák Klaudia először simán legyőzte az angol Chuhan-t és a döntőbe jutásért a csapattársát Barabas Alexandrát hosszabításban egy chudan ütéssel. Másik ágon Papp Angela bátortalanul kezdett, de magára talált és végül meggyöző fölényel verte az angol ellenfelét 8 : 1-re. Sánta Kinga nehezebben de legyőzte a szlovák Kimakova-t 3 : 1. Döntőbe jutásért a két lány közül Sánta bizonyult jobbnak. Papp vigaszágon nagyon felpörgött és 5 : 0-ra legyőzte a szlovák Kimakova-t. Sánta és Csák idén már ötödször került együtt a döntőbe és most Csák két ütéssel bizonyult jobbnak és nyert. Nagyon jó volt nézni a dobogón a négy Magyar zászlóba öltözött lányt, senkit nem engedtek fel maguk közé. Csák Klaudia aranyérem, Sánta Kinga ezüstérem, Papp Angela, Barabás Alexandra bronz-bronzérem.

A négy lányt beneveztük a kadett korosztályba is. – 57 kg-ban Sánta Kinga nagyon rosszul kezdett a román lány ellen és simán 8 : 0-ra kikapott. Maradt a vigaszág. A szlovák Botunova-val felváltva vezettek, de nem bírtak egymással, 3 : 3-nál hosszabbítás következett. Kinga nagyon koncentrált és gyorsan dülőre vitte a dolgot, ütött, pontot szerzett, nyert és így harmadik lett. Barabas Alexandra sajnos ugyan kikapott egy másik szlovák lánytól, de mivel hogy erről az ágról többen visszaléptek harmadik lett.

+ 57 kg-ban Papp Angela kikapott a román lánytól 5 : 4-re, de vigaszágon javított és a svéd ellenfelét 6 : 0-ra lelépte és megszerezte a bronzot. Csák Klaudia először egy román lányt nagyon megvert 6 : 0-ra és ugyan ezzel az eredményel zárult a svájci ellenfele ellen vivott mérközés is. Döntőbe a roman Iliescu-nak sem hagyott sok esélyt, és először egy chudan rúgással megszerezte a vezetést, amit két ütéssel tovább növelt és megnyerte a második aranyérmét.

Felnőtt korosztályban -60 kg-ban Hegedűs Nikolett nagyon jól kezdett, ütött, rúgott testre és fejre is és simán legyőzte a svájci Luginbuhl-t 9 : 1-re. Második fordulóban a román Sandu megszerezte a vezetés, t2 : O. Nikolett egy chudan rúgással egyenlített és jött a hosszabbítás. Mind két lány egyszerre mozdult és a bírók a románt látták elsőnek így Nikolett kiesett.

+ 6O kg-ban Varga Szilvia ugyan megszerezte a vezetést az angol Adams ellen, de az angol nagyon agresszíven támadt, sajnos fejbe is tudta rúgni Szilvit és végül 7 : 4-re nyert és Szilvi kiesett.

Open kategoriaban Szilvia jobban kezdett, először legyőzte a svájci Ligibuhl-t 2 : 1-re, utána az angol Hart-ot 7 : 1-re. Sajnos a döntőbe jutásért a volt román “nagy válogatott” Popescu 8 : 0-ra legyőzte. Vigaszágon a már teljesen elfáradt Szilvia nem birt a svájci Klauser-rel 11 : 3-ra kikapott és kiesett.

És kovetkeztek az EB csúcspontjaként a csapat-küzdelmek. Most először dobtuk be a mélyvízbe a fiataljainkat és ők megragadták az alkalmat és remekül teljesítettek a felnőttek között.

A férfiaknál már az első fordulóban kifogtuk a nagyon erős román csapatot. Az első mérkőzésen Lekl Zsolt végre úgy küzdött ahogy vártuk tőle. Chudan rúgás, fej rúgás, földrevitel, szóval minden szerepelt és végül a nagyon változatos mérközésen 10- 6-ra nyert. Másodikként küzdő Horváth Dezső nem tudta kihozni magából a legjobbat, feleslegesen bonyolodott bele közelharcokba a nála fizikailag jóval erősebb ellenfelével és 4 : 1-re kikapott. Utolsókent induló Humpok Dávidnak elég lett volna a döntetlen, hogy nyerjunk és ő nagyon jól kezdett, megszerezte a vezetést, sőt növelni is tudta. Utána sajnos elkövetett megint egy sor szabálytalanságot mind két kategóriából és végül intésekkel 4 : 2-re kikapott. Vigaszágon az angolok ellen Lekl Zsolt 4 : 1-re hozta a mérkőzését. Horváth Dezső szinte lekopintotta Humpok Dávid előző mérkőzését és egy ideig vezetett de utána többször kilépett és végül leléptettek. Minden Dávidon múlt. Össze szedte magát és nagy darab, de gyorsan kifulladó ellenfelét lelépte 10 : 1-re igy a fiúk harmadikok lettek.

És következett a csoda a lányoknál. A román csapat ellen amely tele volt tüzdelve a nemzeti válogatott tagjaival Hegedűs Nikolett jól kezdett és fejrúgással megszerezte a vezetést. A román lány először egy ütéssel válaszolt, 3 : 1 és sajnos neki is sikerült bevinni egy három pontos találatot és így 4 : 3-ra nyert. Következett a mindössze 15 éves Sánta Kinga Popescu ellen aki már közben megnyerte a -60 kg-os és az open kategóriát is. Kinga megszerezte a vezetést kétszer is de a román lány mindig egyenlített, utána viszont kétszer intették és már nem tudott egyenlíteni. A szintén 15 éves Csák Klaudia egy jodan rúgással kezdett. A román lány végig támadott csökkentette az előnyt de sokszor szabálytalankodott is. Klaudia megtudta tartani az előnyt és végül 4 : 3-ra nyert és jött a döntő az angolok ellen. Hegedűs és Adams nem birtak egymással, 0 : 0. Sánta Kinga és az ellenfele sem, felváltva vezettek de ez a mérkőzés is döntetlennel zárult 3 : 3. Klaudia nagyon felpörögve várta a döntő összecsapást és azonnal neki esett az ellenfelének. Megszerezte a vezetést, az angol lány csak futott az eredmény után. Minnél jobban akart annál jobban tudta őt Klaudia beelőzni. Végeredmeny 6 : 3 és mi lettünk az Európa Bajnokok.

23 (7 arany, 5 ezüst 11 bronz) érmet szerzett csapatunk, ez minden idők legjobb eredménye. Nagyon biztató jövő elé néz a szövetségünk hisz az eredmények javát a fiataljaink hozták. Ha kitart a lelkesedésük akkor még nagyon sokat fogunk hallani róluk.

Rebicek Gerd

vissza