Gogen Yamaguchi

Gogen Yamaguchi

1909. január 20-án született Kyushu déli részén, Kagoshima városában. Már gyerekkorában nagy érdeklődést mutatott a harci művészetek iránt. Iskolás korában kendo-t tanult és már ekkor elkezdte a karate edzést is Maruta, egy Okinawa-ról származó ács irányításával. Maruta, aki Goju-t művelt, felfigyelt a fiatal Yamaguchi komoly érdeklődésére és edzeni akarására, ezért mindenre megtanította, amit a Goju rendszerből ismert.

Yamaguchi joghallgatóként a kyotoi Ritsumeikan Egyetemen létrehozta az első karate klubot. A dojo hamarosan városszerte ismert lett a kemény edzésekről és a szigorú légzésgyakorlatokról. Abban az időben a karatézók csak kata-t és yakusoku kumite-t (előre "kidolgozott" küzdő gyakorlatok) végezték, és nem küzdhettek egymás ellen, mivel a technikájukat nem fogták vissza. Ezzel a hagyománnyal szakított Yamaguchi mester és megtette az első lépéseket a jiyu kumite (szabad küzdelem) irányába. Tanítványai szabad küzdelmeit figyelve felállított olyan szabályokat, amelyek alapján ki lehetett hirdetni a meccs győztesét. E szabályok egy része ma is érvényben van a versenykaratéban.

1931-ben 22 éves korában Gogen Yamaguchi-t bemutatták a Goju stílus alapítójának, Chojun Miyagi nagymesternek. Az a találkozás alapvető hatással volt Yamaguchi karatéhoz fűződő viszonyára. Korábban a Goju-nak csupán a kemény vonatkozásaival törődött, miután azonban Miyagi mesterrel találkozott, elhatározta, hogy lelkileg és fizikailag egyaránt képezni fogja magát. Miyagi nagymesternek nagyon jó véleménye volt Yamaguchi-ról, akiről úgy vélte, hogy a Goju kemény oldalát olyannyira elsajátította, hogy a Gogen (nyers, durva) becenevet adta neki. Ezután Gogen Yamaguchi-t nevezte ki a japán Goju iskola vezetőjévé. Az ezt követő években Gogen Yamaguchi többször vonult vissza hosszabb időre a Kurama hegyre, ahol aszkézist gyakorolt, Sanchin-nal keményen edzett, meditált és böjtölt.

1938. és 1945. között Mandzsúriába (Kína) küldték állami és katonai feladatokkal. Ott tartózkodása alatt több ízben is annak köszönhette életét, hogy jártas volt a karatéban és szellemi tréninget is végzett. A japán-orosz háború végén (1945-ben) Yamaguchi fogságba esett és Mongóliába került hadifogolyként. Erejét és ügyességét a két éves fogság ismét próbára tette. Ebben az időszakban is folytatta az edzést és fejlesztette a Goju karatét.

Kiszabadulása után visszatérve Japánba Gogen Yamaguchi a karate történetének legizgalmasabb alakjává vált. 1950-ben létrehozta az All Japan Karate-Do Goju-Kai Association-t. 1951-ben Chojun Miyagi nagymestertől megkapta a 10. dan-t. Világszerte "Macska"-ként ismerték meg kecsessége és gyorsasága miatt, valamint a kedvenc harci állása miatt, amely a Neko Ashi Dachi (macskaállás) volt.

Yamaguchi mester óriási mértékben járult hozzá a Goju karate és általában a karate fejlődéséhez. Vezetése alatt alakult meg az International Karate-do Goju-kai Association (IKGA). Napjainkban több mint 50 országban tanítják a Goju karatét.

A Goju rendszerhez hozzáadta az általa kreált Taikyoku kata sorozatot, amely alkalmas arra, hogy fejlettebb katákra készítse fel a kezdőket.

Gogen Yamagutsi mester (10 dan) végtelen elkötelezettségével és elhatározottságával valóban megérdemelte, hogy őt tekintsék az élő karate-legendák utolsó alakjának. 1989. május 20-án halálával távozott a karate és a jóga nagymestere, egy shinto pap - az az ember, akinek sikerült a Go és a Ju egyesítése.

/forrás Rebicek Gerd: Goju-kai Karate-do/


Gogen Yamaguchi