Goju Kai: Karate Klub testközelben

Rebicek Gerd 5 Dan-os mesterrel, a Magyar Karate válogatott vezető edzőjével, a Magyar Goju Kai Karate megalapítójával beszélgetünk a Lövölde téri edzőteremben

Péntek este 19 óra. Az Erzsébetvárosi Sport Egyesület edzőtermében vagyunk, ami egyben a Goju Kai Karate Do Szövetség központi edzőhelye. Már javában folyik a bemelegítés amikor belépünk az ajtón. Rebicek Gerd 5 Dan-os karateedző üdvözöl bennünket, és szívélyesen áll rendelkezésünkre pár kérdés erejéig.

Úgy gondoljuk, az 5 Dan magáért beszél, hiszen idáig eljutni rengeteg munkát, elhivatottságot és kitartást jelent. 1974-ben kezdte, immáron 33 éve sportol, és bizony ez idő alatt sok sikerélményben is volt része, ami méltán nevezhető munkája gyümölcsének. 11 évig volt a Magyar Válogatott Szövetségi kapitánya, tevékenységéhez nagyon sok első érem fűződik. Korszaka alatt elsők voltak akik felnőtt világbajnokságról érmet hoztak haza, elsők voltak akik aranyéremmel tértek vissza, illetve utolsó fellépésükön, 2004-ben a mexikói felnőtt világbajnokságról 3 versenyzővel 3 érmet szereztek, ezáltal bekerültek az első 10-be az éremtáblázatban.

2005-ben a rotterdami stílusvilágbajnokságról 30 tanítványa 18 éremmel tért haza. Sok bajnokot nevelt már fel, volt olyan időszak amikor az összkarateszövetség felnőtt válogatottjának a 70%-a az ő keze alatt nőtt fel. Elmondása szerint most egy generációváltás van, egyre több fiatal érdeklődik a Goju Kai Karate iránt, akik remélhetően legalább ugyanolyan sikeresek lesznek mint elődjeik voltak. És mit is jelent a Goju Kai Karate? Miben különbözik a többi karate stílustól? A névben a "go" "kemény"-et, a "ju" "lágy"-at jelent. Magyarországi megalapítója, Rebicek Gerd mesteredző, japán, svéd és szlovák mesterektől sajátította el ezt a stílust, majd 1983-ban alapította meg a Magyar Goju Kai Karate Do Szövetséget. Mára országszerte 11 klub működik élsportoló tanítványai vezetésével, akik mindannyian bizonyítottak már a hazai és nemzetközi kűzdőtéren is, számos világ-és európabajnoki érmet szerezve.

A stílus saját szabályrendszer alatt működik, ami nem engedélyezi a kézzel fejre történő támadást, csak érintőlegesen szabad, illetve testre full contact stílusban teljes erővel engedélyezett. A Goju Kai karate mindhárom részének - harcművészet, önvédelem és maga a versenyszerűen űzött sportág - megtanulására lehetőség van a tanfolyamokon. Bátran elkezdheti mindenki, aki arra vágyik, hogy edzett, egészséges legyen, és szükség esetén még meg is tudja védeni magát.

Gyakorlatilag 5 éves kortól lehet jelentkezni, az erzsébetvárosi SE teremben középhaladóknak és haladóknak heti három, illetve versenyzőknek heti öt alkalommal tart edzést a mester. Mindemellett évente két nagy edzőtábor kerül megszervezésre, elkülönítve 7 kyu-ig (sárga öv) az egyik, illetve haladóknak a másik. Ezeken az edzőtáborokon kerül kivégzésre az a bizonyos malacpersely, ami az edzőterem ajtaja mellett várja a későn érkezők bepottyantott 50 Ft-át.

Idén a svájci Európa Bajnokságra készülnek, amihez szerkesztőségünk nagyon sok sikert kíván!

Végezetül lássunk pár nevet a „ régi nagy generációból”: Szabó János, Halmos Bálint, Hegedűs Nikolett, Klima Zsuzsanna, Koltai Zsuzsanna, Szathmáry Renáta. Versenyzőként már csak időnként Hegedűs Nikolett aktív. A többiek közül van aki edzőként dolgozik, van aki abbahagyta és már csak akkor jár le edzeni amikor ideje engedi.

No de itt az új és remélhetőleg még nagyobb csapat, akik egyenlőre, még csak az ifi és kadett korosztályban szerepelnek egyre eredményesebben, és mindannyiuknak már több tucat érem lóg a falon ők pedig: Kövér Zsolt, Sánta Péter, Sánta Kinga, Molnár Dániel, Horváth Dezső, Horváth Norbert, Csák Klaudia, Humpók Richárd, Humpók Dávid, Rovó Richárd, Fest Sára és a többiek.

Gratulálunk!

XLsport - Szabó Gabriella - Ezüstszegi József (2007. 03. 05.)