IX. Budapest Open - Rebicek Gerd interjú
2006. szeptember 17.

Interjú Rebicek Gerd 5 danos mesterrel, a magyar Goju karate megalapítójával, a verseny főszervezőjével

A IX. Budapest Open nemzetközi verseny szeptember 16-17-én kerül megrendezésre az ELMŰ sportcsarnokban /XIII. ker. Népfürdő utca 18./.

- Mint a versenysorozat elindítója, hogyan emlékszel vissza a kezdeti lépésekre?

- Amikor 8 évvel ezelőtt először felmerült bennem a Budapest Open verseny ötlete, válogatott edzője voltam és a Szövetség anyagi helyzete sokkal szerényebb volt mint ma. A válogatott szintű versenyzőknek nem volt lehetőségük külföldi felkészítő versenyekre kiutazniuk, így gondoltam egyet és megpróbáltam szervezni itthon egy olyan versenyt, ahová eljönnének a jó külföldi versenyzők. Természetesen ez nem ment egy csapásra.

Anyagi lehetőségeink igen csak korlátozottak voltak és a versenynek még nem volt rangja. Az első versenyeket a Népligeti csarnokban rendeztük csak a kadet, junior és felnőtt korosztálynak kb. 120 indulóval. Elejétől kezdve már voltak külföldi résztvevők szomszédos országokból és a színvonal már akkor is az itthoni versenyekhez képest átlagon felüli volt.

Minden évben megpróbáltunk újítani valamit a versenyen és újabb kategóriákkal bővíteni. A III. Budapest Open, amelyet egy Óbudai iskola csarnokában rendeztük volt az utolsó egynapos verseny. A külföldiek többször kértek minket, hogy rendezzünk versenyt a gyerekek számára is, mert őket is szívesen hoznák Budapestre. Kérésüket meghallgatva a IV. Budapest Open-t már két naposra terveztük, új helyszínre, a Budapesti Spartacus sportcsarnokba, ahol az első nap a kadet és felnőtt korosztályé volt és a második a gyerekeké 8-15 éves korig.

A versenynek nagy sikere lett, két nap alatt több mint 500 versenyző lépett a küzdőtérre és a színvonal már igazán magas volt. A verseny kezdte egyre jobban kinőni magát és elérte azt, hogy komoly rangja lett. Magyarországon már egyértelműen ez lett a legjobb verseny, ami az egyre jobb kvalitású külföldi versenyzőknek és az egyre jobb szervezésnek volt köszönhető. A Spartacus sportcsarnokban még egyszer tudtuk megrendezni a versenyt, mert az V. Budapest Open-en már 600 körül volt az indulók létszáma és ez már meghaladta a terem kapacitását. Ismét új helyszín után kellett néznünk.

Választásunk a Hauszman Alajos utcai MAFC sportcsarnokra esett. A VI. Budapest Open. versenyen 680 induló volt, a VII. Budapest Open-en már 720, a VIII.Budapest Open-en is 700-an vettek részt. A verseny már a MAFC pályát is kinőtte így idén már az ELMŰ csarnokban rendezzük. Az eddigi utolsó versenyt már öt tatamin rendeztük és a színvonala meghaladta az összes előző versenyét. Több ország komplett válogatottal képviselte magát és legalább 10 olyan versenyzőt láthatott a budapesti közönség, aki VB, illetve EB éremmel büszkélkedhet.

- Eddig a hány ország versenyzői vettek részt a Budapest Open versenyen?

- Andorra, Bulgária, Csehország, Szlovákia, Románia, Németország, Ausztria, Ukrajna, Oroszország, Fehérorosz-ország, Irán, Málta, Jugoszlávia, Horvátország, Szlovénia, Románia, Anglia, Dánia, Egyiptom, Finnország, Franciaország, Chile és természetesen Magyarország legjobbjai.

- Milyen változtatásokat kellett bevezetni az évek során?

- Már a tavalyi versenyen két újdonsággal próbálkoztunk. Kibővítettük a kadet korosztály súlycsoportjait, amelyek most teljesen megegyeznek a WKF/EKF versenyek súlycsoportjaival és bevezettük a súlycsoportokat a gyerek korosztályokban is. A versenyen résztvevők ezt egyértelműen pozitívan fogadták.

A VIII. Budapest Open-en a verseny történelmében legtöbb ország indult - 13, közel 700 versenyzővel. Most először Finnországból, Franciaországból sőt, még Chiléből is érkeztek sportolók. Ez egyértelműen jelzi, hogy versenyünk egyre népszerűbb és ismertebb a karate világban.

- A jövő?

- Nagyon szeretném, hogy még több jó versenyző vegyen részt a Budapest Open-en, még több ország képviselje magát és a magyar versenyzők is többen induljanak. Az utolsó években igazán érdekes tendencia mutatkozik nálunk.

Minél magasabb a színvonala a versenyünknek, annál kevesebb magyar vesz rész rajta. Ez számomra teljesen érthetetlen. Miért félnek elindulni? Netán, mert kikapnak? És? Abból is rengeteget lehet tanulni. Végre tudomásul kéne venni minden edzőnek, hogy csak akkor tud igazán fejlődni a tanítványa, ha legalább ugyanolyan szintű ellenféllel kerül össze mind ő maga, vagy annál jobbal.

Csak az vezet előre és nem az, hogy gyengébbeket győz le.

- Köszönöm az interjút.