Chojun Miyagi

Chojun Miyagi (1887-1953)

az új módszert Goju-nak nevezte, a kemény (go) és a lágy (ju) szavak összevonásával. Ő volt az első, aki nevet adott karate-stílusának. Iskolája a fizikai erőre, edzettségre, valamint a tudat nyugalmának megőrzésére helyezett nagy hangsúlyt.

Híres formagyakorlata a Sanchin, ahol a test izmai maximális feszültségben vannak, amit intenzív, hangos légzésgyakorlatok kísérnek. A lágyságot a Tensho elnevezésű formagyakorlat képviseli, ami a körkörösségen, valamint az ellenfél erejének elkerülésén alapszik. Lassú, csavart mozgásokból áll, mintha a test rejtett mélységeinek robbanási pillanatát várná. A go-ból ju-ba vagy fordítva az átmenet zökkenőmentes, így megteremti az ellenfél mozgásával az összhangot és az irányzat mesterei szerint rávezet a zen alapvető lényegére.

Chojun Miyagi nagy testi erejű, szelíd, szerény ember volt. Azt tartották róla, hogy egy szent lelke van bika testében. 1924-ben a Judo megalapítója, Kano professzor, néhány tanítványával nagy sikerű bemutatót tartott a szigeten. Ezután többen kérték Miyagi-t, hogy erősítse meg a karate helyzetét, és ő is mutassa be ebben a harcművészetben rejlő lehetőségeket. Miyagi ragaszkodott ahhoz, hogy a meghívóra azt is írják rá: "Nem a látványosságért, hanem az okinawa-i karatéért." A bemutató egész délelőtt tartott és a nézők sok csodálatos dolgot láthattak. Az összekötözött bambuszszálak közé Miyagi ujjheggyel beleszúrt, majd középről kihúzott egy szálat, a fa kérgét letépte puszta kézzel, egy hatalmas felfüggesztett húsdarabba szintén beleszúrta a kezét, majd kitépett egy darabot. A nézők hosszú botokkal üthették a testét, de nem mutatott semmi fájdalmat. Talpával krétaporba lépett, majd felugrott és a mennyezeten hagyta lábnyomát. Hüvelykujjával lyukat ütött egy petróleumos kannán.

A bemutató után a következőket mondta:

"Bárki, aki megfelelően gyakorol, meg tudja csinálni ezt. Ez egyszerűen a munka ellenértéke. A karate teljes önfeláldozás."

Miyagi élete során fáradhatatlanul tanított, elsősorban Okinawa-n, Japánban, sőt Hawaii-on is.

/forrás Rebicek Gerd: Goju-kai Karate-do/


Chojun Miyagi